Quantcast

CS film TV: Den s Lídou Baarovou

| redakce | tisk

Premiéra dokumentu Lída Baarová - dáma v modrém, šest celovečerních filmů v hlavní roli právě s touto herečkou a téměř neznámý krátkometrážní snímek Baby: to je náplň televizního Dne s Lídou Baarovou, který 7. září uvede CS film, televize českých a slovenských filmů. Chce tak připomenout její nedožité sté narozeniny.

Legendární česká herečka, která natočila přes šedesát filmů s významnými českými i světovými režiséry, si prošla výjimečně pestrým životem a nesmazatelně se zapsala do české a evropské kinematografie. Krása a talent jí ovšem přinesly nejen mnoho výhod, ale často jí přivodily i kruté pády. Svědčí o tom její paměti, které vyšly ve dvou verzích - Josefa Škvoreckého a Stanislava Motla. Ze svého života by nepochybně vzala mnohé zpátky - především vztah s Josefem Goebbelsem, čelným nacistickým pohlavárem. Nikoliv však filmy.

CS film TV kromě těch nejzajímavějších uvede i unikátní střihový dokument Martina Kabáta a Milana Wolfa Lída Baarová - dáma v modrém, z roku 2010. Dokument je založen na soukromém archivu sběratele Milana Wolfa a je doprovázen komentářem filmového historika Pavla Tausiga. Perličku pak představuje krátkometrážní snímek Ludvíka Guby z roku 1934 Baby. Jde o reklamu na auta Praga Baby a Lída Baarová namísto honoráře tehdy dostala právě onen vůz. Provázel ji po dlouhou dobu životem a herečka mu něžně říkala moje modrá bejbina.

Den s Lídou Baarovou nabídne 7. září tyto snímky: Okénko (12:00 hod.), Artur a Leontýna (14:00 hod.), Komediantská princezna (16:00 hod.), Lída Baarová - dáma v modrém (17:30 hod), Lelíček ve službách Sherlocka Holmese (18:00 hod.), Baby (19:30 hod), Život je krásný (20:00 hod.), znovu Baby (21:55 hod.), Funebrák (22:00 hod.) a opět dokument Lída Baarová - dáma v modrém.

zdroj: ČSFS





Reklama




Vybrané články