Quantcast

DVB-T2 v Německu: Začátek konce volného vysílání komerčních TV?

| redakce | tisk

V polovině roku 2016 se chystá Německo přejít z DVB-T na novější standard digitálního pozemního vysílání DVB-T2. Již nyní největší německé komerční vysílací skupiny RTL a ProSiebenSat.1 naznačují, že s nekódovaným SD vysíláním se do budoucna nepočítá.

Německá mediální skupina RTL se začátkem června letošního roku dohodla přejít na DVB-T2. Změna by měla být zahájena v polovině roku 2016. Ve stejnou dobu budou na nový formát migrovat i ARD, ZDF a ProSiebenSat.1.

Cílem vysílacích skupin je využívání efektivnější normy pro vysílání a možnosti šíření i HD programů přes pozemní anténu. Zejména provozovatelé komerčních TV stanic nebudou mít zájem o bezplatnou distribuci HD programů. Od kabelových a satelitních platforem vybírají tzv. servisní poplatek za HD verze svých stanic, SD stanice poskytují stále zdarma.

"Je možné, že stejně jako v Rakousku bude provozovatelem platformy zaveden poplatek za příjem televizních programů přes anténu," uvedl na dotaz Digital Fernsehen tiskový mluvčí vysílací skupiny ProSiebenSat.1 Marcus Prosch.

"Mediální skupina RTL Deutschland neplánuje žádný trvalý paralelní provoz kódovaných HD a nekódovaných SD programů přes DVB-T2," uvedl magazínu Konstantin von Stechow, mluvčí skupiny RTL.

Případné kódování komerčních stanic v DVB-T2 může být problematické v mnoha ohledech. Vysílatel bude muset svým divákům vysvětlit, proč by měli platit za příjem jejich stanic v budoucnu a vysvětlit jim určitá omezení týkající sledování a nahrávání programů. Zakódování komerčních stanic může provozovatelům přinést nejen snížení zájmu o jejich stanice ale také i propad příjmů z reklamy.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články