Quantcast

Dva navigační satelity Galileo poletí Sojuzem

| redakce | tisk

Doresa a Milena, první dva satelity FOC (Full Operational Capability) systému Galileo, jsou již připraveny na vynesení na orbitální dráhu. Stane se tak 21.8.2014 ve 14:31:14 hodin našeho času. Přípravy na let nosné rakety Sojuz firmou Arianespace jsou již v závěrečné fázi.

Satelity Doresa a Milena, každý s hmotností 730 kg a očekávanou dobou provozu nejméně 12 let, jsou jména dětí, které vyhrály výtvarnou soutěž Evropské komise (EK). Jedná se o první ze série satelitů pro fázi FOC Galileo. Další satelity budou rovněž vyneseny Arianespace na palubě rakety Sojuz nebo Ariane 5.

Projekt FOC Galileo je řízen a financován Evropskou komisí v rámci Evropské vesmírné agentury. Doresa a Milena byly vyrobeny hlavním dodavatelem FOC - OHB System v Brémách (Německo). Britská firma Surrey Satellite Technology Ltd. dodává užitečné zatížení navigačních satelitů.

Program Galileo bude průběžně kontrolován na úrovni civilního navigačního satelitního systémů v Evropě a stane se dalším milníkem v globální satelitní navigaci. Galileo spolupracuje s americkým systémem GPS a ruským systémem GLONASS.

Galileo bude v závěrečné fázi tvořit 30 satelitů a budou určovat přesné umístění na většině míst na Zemi a poskytne lepší pokrytí na různých místech, včetně severní Evropy.

zdroj: satkurier.pl, Arianespace





Reklama




Vybrané články