Quantcast

13E: TVP Info má být FTA, TVP Kultura zakódována

| redakce | tiskobrázek k článku: 13E: TVP Info má být FTA, TVP Kultura zakódována

Polský veřejnoprávní vysílatel TVP (Telewizja Polska) se rozhodl k 1. lednu 2015 ukončit pronájem satelitní kapacity na družici Astra na pozici 19,2°E. Jak se ale ukazuje, změny čekají také diváky na pozici 13°E.

Kanál TVP Kultura má být kódován a pravděpodobně dojde k odkódování informační stanice TVP Info.

TVP vysílá ze satelitu Astra na pozici 19,2°E celkem 10 programů: TVP1, TVP2, TVP Info, TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Seriale, TVP Sport, TVP Rozrywka a TVP HD. Nekódovaně vysílají TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Info (občas je zakódován). Na satelitu Eutelsat Hot Bird (13°E) jsou šířeny stanice TVP1, TVP1 HD, TVP2, TVP2 HD, TVP HD, TVP Polonia, TVP Seriale, TVP Regionalna (TVP Warszawa), TVP Info, TVP Historia, TVP Kultura, TVP Rozrywka, TVP Sport, TVP Sport HD a TVP ABC.

Všechny programy se nacházejí na kapacitách polských pay-tv platforem Cyfrowy Polsat a nc+. Dále Biełsat TV, kanál určený pro Bělorusy, který je součástí struktur TVP, se vysílá FTA ze satelitu Astra 4A (4,8°E) a také Eutelsat 33B (33°E).

Kódované programy TVP jsou určeny kabelovým operátorům v Polsku. Nyní mají operátoři přijímat signál programů z pozice 13°E.

S ukončením distribuce na Astře chce TVP provést několik změn na pozici 13°E. Vysílání TVP Kultura má být zakódováno, zatímco TVP Info bude zřejmě vysílat FTA. Kanál pro diváky v zahraničí TVP Polonia zůstane FTA.

Jacek Rakowiecki, mluvčí TVP v rozhovoru s portálem wirtualnemedia.pl vysvětlil i důvod, proč má být vysílání TVP Kultura a TVP Historia na satelitu zakódováno. Tyto FTA stanice musí nyní platit velmi vysoké licenční poplatky za vysílání zahraničních filmů a dokumentů. "V důsledku toho nemůžeme polským divákům nabídnout mnoho současných mistrovských děl světové kinematografie a dokumentárních snímků," argumentuje. Po zakódování může TVP Kultura odvysílat takové tituly jako "Taxi Driver", "Graduate", "Půlnoční kovboj" či "Most přes řeku Kwai" a TVP Historia může vysílat historické dokumenty z dílny BBC.

Otázkou je možné odkódování TVP Info a TVP Regionalna (TVP Warszawa) na 13°E. Obsah těchto stanic je složen zejména z autorské produkce vysílatele.

Mluvčí TVP také dodal, že TVP Polonia bude vysílat i historické a kulturní pořady. To nejlepší ze stanic TVP Historia a TVP Kultura. Takže i nadále budou mít diváci přístup k historické a kulturní tvorbě TVP.

Marcin Ornass-Kubacki, prezident Astra Central Eastern Europe v prohlášení zaslaném wirtualnemedia.pl napsal, že doufá, že rozhodnutí TVP opustit Astru ještě není konečné a spolupráce může stále pokračovat. Podle mluvčího TVP je rozhodnutí definitivní.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články