Quantcast

CS film TV uvádí: Den s Jindřichem Plachtou

| redakce | tiskobrázek k článku: CS film TV uvádí: Den s Jindřichem Plachtou

CS film TV, televize českých a slovenských filmů, připomene 9. listopadu jednu z největších meziválečných československých filmových hvězd, Jindřicha Plachtu. A to pěti celovečerními filmy, premiérou celovečerního střihového snímku To byl Jindřich Plachta a speciálním vydáním magazínu Filmových novin.

Jindřich Plachta (1. 7. 1899 až 6. 11. 1951), vlastním jménem Jindřich Šolle, přišel ke svému pozdějšímu jménu díky rozevláté peleríně, kterou s oblibou nosil jako školák. Začínal jako nápověda, vypracoval se až k sólovým výstupům a později hrál snad ve všech prvorepublikových divadlech včetně Národního. Jeho sláva naplno propukla s příchodem filmu - zde debutoval již v roce 1926 rolemi v šesti němých snímcích. Zvukový film mu nabídl neuvěřitelných sto osmnáct rolí. Ty byly až na jedinou výjimku kladné, především komediální. Jindřich Plachta v nich naplno uplatňoval své vyzáblé, dlouhé tělo, velký nos, svérázný, originální obličej, charakteristickou dikci a hlas. Vedle toho byl autorem dodnes oblíbených dětských knížek, drobných humoristických próz a vzpomínek a svými fejetony, kurzívami a povídkami přispíval do denního tisku a rozhlasu. Díky svému hereckému umění se Jindřich Plachta zapsal do srdcí již několika generací filmových diváků.

CS film TV nabídne 9. listopadu tyto snímky: Sňatková kancelář (12:00 hod.), Fidlovačka (14:00 hod.), Barbora Hlavsová (16:00 hod.), Filmové noviny magazín - Jindřich Plachta (17:30 hod.), Pancho se žení (18:00 hod), krátkometrážní dokument Ten, kterému se smějeme (19:30 hod.), celovečerní střihový snímek Večery s Jindřichem Plachtou (20:00 hod.), znovu dokument Ten, kterému se smějeme (21:20 hod.) Z českých mlýnů (22:00 hod.) a opět Filmové noviny magazín - Jindřich Plachta (23:25 hod.).

Zlatý hřeb večera, celovečerní střihový film To byl Jindřich Plachta, bude mít na CS film TV premiéru. Vznikl dva roky po Plachtově předčasné smrti v režii Č. Duby a A. Zelenky a je sestaven z více než dvou desítek scén ze zvukových a němých filmů. Komentář čte Karel Höger.

Zájem milovníků filmu jistě vzbudí i vlastenecká veselohra Fidlovačka z roku 1930 (režie S. Innemann), natočená podle divadelní hry J. K. Tyla. V dobovém tisku byla Fidlovačka označována za první ryze český zvukový film a byla natočena za pouhých deset dnů.

Širší publikum pak uvítá film Z českých mlýnů (1941, režie M. Cikán), kde kromě ústřední dvojice Pištěk-Plachta hrají Adina Mandlová, Zorka Janů, Ferenc Futurista a zpívající Kocourkovští učitelé.

zdroj: ČSFS





Reklama




Vybrané články