Quantcast

Zahájena výstavba nového studia ČT v Brně

| redakce | tisk

Slavnostním poklepáním základního kamene dnes začala výstavba nového studia České televize v Brně. Moderní televizní areál, který se plánoval od roku 2008, by měl v městské části Líšeň vzniknout za čtrnáct měsíců. Oproti původním návrhům bude stát o polovinu méně.

Brněnské studio České televize odstartovalo svoji činnost před třiapadesáti lety. V jeho prostorách v centru města od té doby vyrostlo několik generací televizních profesionálů a vznikla řada skvělých pořadů. Ale dnes, kdy jsou zejména technologické podmínky vysílání už daleko rozvinutější, je nezbytné, aby tvůrci měli pro svoji práci kvalitnější a důstojnější zázemí,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák, podle kterého jsou v tuto chvíli již obě budovy v centru města, z nichž jedna fungovala od třicátých let jako bytový dům a druhá jako banka pro moderní televizi nevyhovující. „Nové studio v Brně vnímám jako možnost rozvinout naplno potenciál všech zástupců všech televizních oborů,“ doplňuje Petr Dvořák.

Zahájena výstavba nového studia ČT v Brně
▲ Zahájena výstavba nového studia ČT v Brně

Po dokončení stavby bude nové studio vybaveno technologiemi a zaměstnanci by se do něj tak měli přesunout v polovině roku 2016. „Velmi si vážím toho, že mohu být u tak významné události, jakou zahájení výstavby nového televizního studia v Brně bezesporu je,“ říká jeho ředitel Jan Souček a dodává: „Věřím, že nové prostory vylepší dosavadní zázemí a umožní daleko větší vývoj nových programových formátů.“

Brněnské studio České, resp. Československé televize, vzniklo 6. července 1961. Od té doby sídlilo na několika místech v Brně. V současné době má technické a vysílací zázemí ve studiu Typos v Jezuitské ulici, produkce, dramaturgie, archiv programových fondů a další pracoviště jsou v budově v ulici Běhounská. Žádný z těchto domů nebyl projektovaný pro televizní provoz a vzhledem k finanční náročnosti jejich dnes už nezbytných generálních oprav i k špatné dopravní obslužnosti v centru Brna se Česká televize rozhodla pro výstavbu studia nového, které by odpovídalo soudobým nárokům.

Zahájena výstavba nového studia ČT v Brně
▲ Zahájena výstavba nového studia ČT v Brně

Foto: Vizualizace nového brněnského televizního studia

Výstavby se na základě výběrového řízení, kterého se zúčastnilo jedenáct uchazečů, ujalo sdružení ČT Brno, které tvoří společnosti IMOS Brno a PKS Stavby. Samotný projekt se vyvíjel mnoho let a po nástupu Petra Dvořáka do funkce generálního ředitele ČT došlo k jeho celkové revizi a úpravám, jež spočívaly primárně ve zefektivnění stavby a zmenšení původního rozsahu. Zároveň tak došlo i ke snížení předpokládané hodnoty stavby, a to z odhadovaných 660 milionů na 340 milionů korun.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články