Quantcast

Discovery v zimě zavede diváky na drsný sever

| redakce | tisk

Jak se žije v oblastech tak nehostinných, že tam každý den znamená boj o přežití? Zbrusu nová série Lidé z aljašských lesů seznámí diváky s rodinou, která žije natolik odtrženě od ostatních lidí, že má dokonce svůj vlastní přízvuk.

Na stanici Discovery Channel se vrací populární Muži Yukonu, tentokrát v premiérové 3. řadě. Ledové pláně a Eskymáky si většina lidí spojí s přísnými kmenovými tradicemi. Ale ani mladým Eskymákům se nevyhýbá revolta - stanice TLC uvádí nový pořad Tajný útěk Eskymáků o mladých obyvatelích severu, kteří utíkají z náručí přísných pravidel a hledají si svou vlastní cestu životem.

Seznamte se s Vlčí smečkou
Brownovi jsou zvláštní rodinka, která se poněkud vymyká středoevropským standardům. Billy a jeho žena Amy se doslova narodili v divočině, kde také vychovávají své odrostlejší děti. Pět synů a dvě dcery vyrůstají v prostředí, které je tak vzdálené od veškeré civilizace, že občas třeba tři čtvrtě roku nespatří cizince či jiného příchozího. Rodina, která si sama přezdívá Vlčí smečka je natolik odtržena od ostatních lidí, že si dokonce vyvinula vlastní přízvuk a nářečí. V noci spí všichni pohromadě ve svém jednopokojovém příbytku, jednoduché boudě. Právě ta se ovšem postará o dramatickou zápletku. Jelikož ji postavili na veřejném pozemku, byla chatrč zabavena a do základů vypálena. Co teď? Brownovi jsou zničeni, ale dlouhé truchlení si nemohou dovolit. Aljašská zima je tvrdá a na jejich smutky nebude brát ohledy. Je třeba se vzpamatovat a začít stavět nové přístřeší. Stihnou to, než udeří mráz a vánice? Osudy Lidí z aljašských lesů (Alaskan Bush People) sledujte od úterý 6. ledna 2015 ve 20:00 na Discovery Channel.

Muži od Yukonu se vrací - s puškami a pastmi
Oproti dokumentárním záběrům na krásy Aljašky přináší Muži Yukonu nepřikrášlené svědectví o tom, že život je tu sice v úzkém sepětí s nádhernou přírodou, ale o to těžší. Diváci, kteří jsou zvyklí koupit hotové jídlo v supermarketu a pro teplo otočit kohoutkem topení, jsou zde svědky těžké dřiny. Pokud chtějí muži od Yukonu nakrmit své rodiny, musí vyrazit na lov. Vytipovat si vhodnou chvíli, zbraň i strategii - jedině pak skolí losa, divoké husy nebo naloví ryby a donesou domů jídlo. Kdo se chce zahřát, musí porazit strom a nadělat z něj dříví na oheň. A kdo si přeje něco přivydělat, líčí pasti na bobry či rosomáky, aby mohl prodat jejich cenné kožešiny. Není to vůbec jednoduché. Každodenní boje Mužů Yukonu (Yukon Men 3) uvádí Discovery Channel od úterý 30. prosince ve 21:00.

Vzpoura proti kmenovým tradicím
Jsou mladí a vadí jim konvence. Typický portrét teenagerů a dvacetiletých na celém světě dostává skandálnější nádech, pokud se jedná o mladé Eskymáky. Život v komunitě je zde obzvláště svázaný tradicemi a přísnými pravidly - oni ale chtějí poznat svět. Skupina mladých Eskymáků tak opouští své rodiny a vydává se na svůj velký tajný útěk, na cestu do vysněného San Diega. Z krajiny ledu a dávných pověstí se rovnýma nohama vrhají do moderní americké popkultury. Objevují líčení, pestrobarevné letní oblečení i první lásky. Skončí to nadšením, velkým zklamáním nebo mladým Eskymákům jednoduše dojdou peníze a oni se budou muset pokorně vrátit zpátky? Tajný útěk Eskymáků (Secret Eskimo Escape) vysílá TLC od úterý 16. prosince ve 21:00.

Zajímavosti
- Americkou Aljašku a ruskou Čukotku odděluje Beringův průliv. Je hluboký nejvýše 52 metrů a během poslední doby ledové se ocitl zcela na souši. Právě tehdy bylo možné přejít suchou nohou mezi kontinenty. Nejenže ve velké míře migrovaly živočišné druhy, ale před 25 000 let tak mohli přejít i předchůdci původních amerických obyvatel.

- Aljaška přísluší hned do několika klimatických pásem: zatímco jih spadá do mírného podnebního pásu a ovlivňují ho teplé mořské proudy, sever je polární oblast, kde teploty padají pod -50 °C.

- Mezi nejcennější kořist eskymáckých lovců patří i lední medvěd. Obyvatelé zužitkují jeho kožešinu i maso. Musí si však dávat pozor při zpracování jeho vnitřností, játra ledního medvěda mají tak vysoký obsah vitaminu A, že jsou pro lidi jedovatá.

- V létě život na Aljašce znepříjemňují agresivní komáři. Jejich množství je takové, že z napadených zvířat, například sobů, dokážou denně vysát více než 0,3 litru krve.

- Aljaška je co do plochy největší stát USA, přesto má méně obyvatel než Praha.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články