Quantcast

ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?

| redakce | tiskobrázek k článku: ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?

České Radiokomunikace (ČRa) dnes spustily technické testy Ultra HD obsahu na satelitu Astra 3B (23,5°E). Projekt vznikl ve spolupráci s veřejnoprávními broadcastery ČT (Česká televize) a RTVS (Rozhlas a televize Slovenska). Kapacitu pro tyto testy poskytl satelitní operátor SES (Astra).

Ultra HD demo kanál byl na satelitu Astra 3B spuštěn dnes v dopoledních hodinách. Demo UHD kanál se objevil na kmitočtu 11,778 GHz s vertikální polarizací. Tento multiplex byl již před startem UHD testů aktivní, takže pro diváky by neměl být problém tento multiplex a vysílaný program naladit.

ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?
▲ ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?

Parabola.cz provedla monitoring nového demo kanálu a zjistila následující: demo smyčka v délce téměř 3,5 minuty se skládá z materiálů s logem České televize. Jde o nasnímané klipy s historickými přístroji - hracím automatem, gramofonem či hodinovým strojkem. Ultra HD video též obsahuje záběry z přírody (Praha - Vinohrady, řeka). Demo videoklip je doprovázen klasickou hudbou. Je možné, že postupem času bude docházet k obměně materiálu a objeví se zde i logo RTVS.

Pro sledování Ultra HD obsahu je nutný televizor s podporou formátu Ultra HD. Dále je nutný satelitní tuner a podpora kodeku HEVC (H.265). Pro nediváky Ultra HD obsahu přinášíme další snímky z vysílání nového demo kanálu ve 4K.

ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?
▲ ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?

Ultra HD je další generace vysílacího formátu. Nabízí 4x vyšší rozlišení než nabízí stávající rozšiřující se HD formát.

ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?
▲ ČT s Ultra HD testy na Astře 3B. Co se zde vysílá?

Ultra HD demonstrační kanál se vysílá ve formátu 4K - tedy 3840x2160 pixelů s rychlostí 50 snímků za sekundu. Obraz je vysílán s datovým tokem 29,1 Mbit/s v moderním a úsporném kodeku HEVC. Pro zvuk se využívá formát AAC. Audio bit rate se pohybuje kolem 160 až cca 230 kbit/s. Celkový stream nepřekračuje 30 Mbit/s. Z technického pohledu drží Česku a Slovensko krok s jinými společnostmi. Například francouzská DTH platforma Fransat (Eutelsat 5 West A,5°W) spustila svůj demo Ultra HD kanál před týdnem - 8.12.2014 a vysílá se s podobnými parametry jako ten český/slovenský.

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,778 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 9/10
norma: DVB-S2
modulace: QPSK

ID: Test UHD Forum
service ID: 5390
video PID: 101 (HEVC/H.265)
audio PID: 111 (AAC)
CA systém: FTA





Reklama




Vybrané články