Quantcast

Itálie odkládá povinné boxy s DVB-T2

| redakce | tisk

Italská Rada ministrů schválila dekret, který odloží povinný prodej zařízeních kompatibilních s DVB-T2. Nový zákon měl původně vstoupit v platnost 1.1.2015 a specifikoval i podporu kodeku HEVC (High Efficiency video Coding / H.265).

Podle stávajících předpisů, platných od příštího týdne, neměli výrobci dodávat na trh televizory bez DVB-T2 tunerů. Obchodníci měli mít 6 měsíců (od 1.7.2015) na doprodej starších přístrojů jen s podporou DVB-T.

Sdružení spotřebitelů a zástupci průmyslu vyjádřili mnoho pochybností a obav týkající se povinných prodejů televizorů s novou normou, což i naznačuje, že rozhodnutí bylo předčasné. Navíc žádný bezplatný televizní kanál v Itálii, včetně veřejnoprávního vysílatele RAI, v novém přenosovém standardu nevysílá.

Nový termín pro povinný prodej zařízení s podporou DVB-T2 bude zveřejněn v nejbližší době. Podle neoficiálních zdrojů by mělo dojít k odkladu o 18 měsíců.

DVB-T2 používala v Itálii placená platforma Europa 7 HD, která ukončila provoz v srpnu. Stanice vysílala přenosy z italské fotbalové Serie B. Důvodem ukončení provozu Europa 7 HD byl nízký zájem o placenou službu.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články