Quantcast

Brána smrti - pořad rozptýlí obavy lidí z odchodu z tohoto světa

| redakce | tisk

Nový dokumentární seriál, který se pokouší rozptýlit obavy lidí z odchodu z tohoto světa. Od 22. ledna bude seriál vysílat ČT2 každý čtvrtek ve 22 hodin.

Brána smrti nabízí divákům zcela jiný pohled na smrt, než je běžné. Většina lidí má ze smrti strach, je to pro ni téma depresivní a schovává se před ní. V seriálu však poznáme, že lidé napříč historií i kulturami většinou pojímají život a smrt jako proměny věčného bytí. K pokračování života po smrti se hlásí i mnozí moderní vědci a odborníci - zjišťují, že po smrti je to vlastně mnohem zajímavější. Zároveň v seriálu najdeme inspiraci, jak se vypořádat s odchodem blízkých, jak se připravit na vlastní smrt i jak vlastně žít.

Jde o nejdůležitější téma v lidském životě, přesto se kolem něj chodí po špičkách. Strach ze smrti umožňuje manipulovat s lidmi. A proto si myslíme, že by jej veřejnoprávní televize měla lidem ukazovat, aby se přestali bát. Aby se na smrt podívali jako na bránu, kterou se nejen odchází, ale také přichází. Protože zkušenosti lidí napříč časem, kulturami a ideologiemi ukazují, že setkání se smrtí bývá impulsem k netušené kvalitě života,“ odpovídá dramaturg Antonín Trš na otázku, proč se pustili do takto složitého tématu. A k tomu, zda natáčení nějak změnilo jeho vlastní pohled na umírání, dodává: „Ano, určitě změnilo. Přestat se bát je osvobozující.“

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články