Quantcast

HbbTV 2.0 - nový standard již v roce 2016

| redakce | tisk

Kombinace klasické televize a internetu je díky HbbTV dávno realitou. S druhou generací normy HbbTV 2.0 budu k dispozici další funkce a podpora pro HTML5, Ultra HD a CI Plus.

Hybridní televizní vysílání HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV) bylo poprvé představeno v roce 2010. Během několika let se stalo nedílnou součástí televizního vysílání řady broadcasterů, včetně ČT, RTVS a TV Óčka u nás.

Klasické lineární vysílání může být díky HbbTV rozšířeno o další služby z internetu. Za vývoj standardu HbbTV zodpovídá HbbTV Association, která připravila specifikaci pro HbbTV 2.0, druhou generaci HbbTV.

HbbTV 2.0 bude podporovat kód v HTML5 a bude také schopen pracovat s obsahem v Ultra HD rozlišení a s kompresí videa HEVC. Přes speciální aplikaci by mělo být možné integrovat mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony a tablety v HbbTV aplikace na televizní obrazovce a na druhé straně také streamovat obsah na smart zařízeních. Nová verze HbbTV počítá také s podporou titulů v různých jazycích.

Pro televizní vysílatele a poskytovatele pay-tv služeb má HbbTV 2.0 přinést řadu dalších možností a to například podporu CI+ a také kryptované internetové streamy dekódované přes moduly CI Plus.

Další novinkou HbbTV 2.0 bude poskytování dalších zvukových streamů přes internet, které pak mohou být synchronizovány s video streamem v televizním vysílání. Tato novinka umožní divákům sledovat například filmy a seriály s vícekanálovým zvukem nebo další zvukové stopy, které například přinesou atmosféru na stadionech během sportovních přenosů.

V neposlední řadě HbbTV 2.0 také umožňuje synchronizaci aplikací mezi televizorem, počítačem a smart phonem, stejně tak i nové možnosti reklamy pro vysílatele a pořadatele. Aplikace, které byly vytvořeny pro HbbTV 1.0 nebo HbbTV 1.5 budou kompatibilní s novými zařízeními s podporou HbbTV 2.0.

První přístroje s podporou HbbTV 2.0 by se na trhu měly objevit během roku 2016.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články