Quantcast

Evropská komise chce zrušit geoblokace

| redakce | tisk

Evropská komise (EK) prohlásila, že geoblokace stojí v cestě moderního digitálního trhu a měla by být zrušena. Vnitřní trh EU a geoblokace "nemohou existovat vedle sebe", řekl Andrus Anspip, komisař pro jednotný digitální trh.

Taková praktika je v rozporu s cílem vytvoření moderního digitálního jednotného trhu bez hranic.

Geoblokace je metoda, která zabraňuje uživatelům v přístupu na určité webové stránky, videa, hudbu a další obsah na základě jejich umístění a byl široce využíván mimo jiné filmovými a televizními společnostmi, které omezují sledování obsahu pro konkrétní oblasti.

"Existují dvě logiky. Logika geoblokace a logika vnitřního trhu. Musíme se rozhodnout. Obě nemohou vedle sebe existovat," řekl Ansip. Zároveň přiznal, že tato praxe je v některých případech přijatelná - například když v jedné zemi jsou on-line hazardní hry zakázány, pak je geoblokace naprosto přijatelná.

Ansip připustil, že bude nutné vést těžký boj o právní předpisy s ohledem na silné průmyslové lobby. Mluví o mamutím projektu a tuhém boji.

V příštích šesti týdnech má komise identifikovat hlavní problémy a způsoby jejich řešení. Konkrétní představa o budoucím digitálním trhu chce EK představit 6.5.2015.

zdroj: BroadbandTVnews





Reklama




Vybrané články