Quantcast

Život ve velkých mokřinách - doku seriál na Viasat Nature

| redakce | tisk

Kanál Viasat Nature představuje nový francouzský přírodovědný seriál s názvem Život ve velkých mokřinách, který přibližuje rozmanitost života v rozlehlých mokřadech i jejich křehkou rovnováhu.

Mokřady jsou specifické, neboť se jedná o biologicky velmi různorodé biotopy. Delty řek, močály, rašeliniště a jiná celoročně nebo alespoň po většinu roku zatopená či podmáčená území hrají důležitou roli pro celou planetu. Nezastupitelné jsou zejména z hlediska pozitivního ovlivňování vodního režimu, protože dokáží zadržet a postupně do krajiny uvolňovat značné množství vody. Nový seriál Život ve velkých mokřinách provází diváky po nejrozsáhlejších mokřadech světa a seznamuje je s jejich faunou i zákonitostmi tamějšího přírodního cyklu, který určují změny vodní hladiny.

Pětidílný seriál zavede diváky nejprve do gabonského národního parku Loango a jeho zátopových území, kde žijí sloni, hroši a gorily. Ve druhém díle se natáčecí štáb přesune k řece Kinabatangan ve východní Malajsii. Žije zde řada ohrožených druhů, jejichž přírodní prostředí postupně ničí těžba dřeva a zakládání plantáží. Z Malajsie se vydá do Amazonie, na jejímž okraji se rozkládá Pacaya Samiria, obří sladkovodní rezervoár, který je domovem růžových delfínů, obřích vyder, jaguárů a opic chápanů.

Život ve velkých mokřinách - doku seriál na Viasat Nature
▲ Život ve velkých mokřinách - doku seriál na Viasat Nature

V indickém národním parku Kaziranga se střídají extrémní sucha a záplavy. Je ale také útočištěm jedné z největších populací tygra a nosorožce indického. Konečnou zastávkou putování po největších mokřadech světa je záliv Fundy v Kanadě s unikátním cyklem vysokého přílivu a odlivu, kde nachází bohatství potravy - drobného zooplanktonu - velryby černé, kriticky ohrožení kytovci, jichž na světě zbývá jen okolo 400 jedinců.

Seriál Život ve velkých mokřinách bude vysílat kanál Viasat Nature vždy v pondělí ve 20:05 hodin, a to od 3. do 31. srpna 2015.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články