Quantcast

Pokuta 100 tisíc za klamavou obchodní praktiku na Active TV

| redakce | tisk

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém posledním zasedání uložila pokutu společnosti TELEMEDIA INTERACTV Production Home Lt. ve výši 100 tisíc Kč za teleshoppingový blok Cenokat dne 7. ledna 2014 od 9:00 do 18:00 hodin na programu Active TV.

Podle mínění Rady se jedná o nekalou obchodní praktiku podle zvláštního předpisu, respektive klamavou obchodní praktiku dle ustanovení § 5 odst. 3, respektive dle písm. f) Přílohy 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Firma nabízela dne 7.1.2014 od 13:41 do 13:57 hodin v rámci pořadu Cenokat na stanici Active produkt 6 ks SET NOŽŮ a nepravdivě uvedla, že se jedná o posledních několik kusů tohoto výrobku s tvrzením: „kdo je chcete, nesmíte zaváhat, musíte volat (...) Už máte jenom dvě minuty a padesát vteřin, abyste si mohli zakoupit tyto nože.“....“Máme už jenom posledních osm krabiček, osm krabiček!! (...)„Takže kdo jste váhali, tak jste právě teďka prováhali, teď už je konec. Konec, vyprodáno.“

Rada zjistila, že o několik hodin později v rámci stejného teleshoppingového bloku je stejný produkt nabízen znovu a to v počtu 28 kusů sad. Ačkoli tedy moderátor při první nabídce tvrdil, že se jedná o POSLEDNÍ šanci, a že ten, kdo zaváhal, má smůlu, o několik málo hodin později se nabídka v rámci téhož teleshoppingového bloku opakovala a v nabídce bylo dostatečné množství dalších kusů produktu. Tím se podle Rady zadavatel teleshoppingu dopustil klamavé obchodní praktiky, když nepravdivě uvedl, že výrobek nebo služba budou nabízeny pouze po omezenou dobu nebo že budou nabízeny pouze po omezenou dobu za určitých podmínek s cílem přimět spotřebitele k okamžitému rozhodnutí, aniž by mu poskytl přiměřenou lhůtu potřebnou k informovanému rozhodnutí. Pokuta je splatná ve lhůtě 30 dnů ode dne právní moci tohoto rozhodnutí.

Rada zároveň stanovila účastníku řízení povinnost uhradit paušální částku nákladů správního řízení ve výši 1000 Kč do pěti dní od doručení tohoto rozhodnutí.

RRTV zároveň zastavila správní řízení vedené se společností TELEMEDIA INTERACTV Production Home Lt. pro možné porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. c) zákona 40/1995 Sb., čehož se mohla dopustit zadáním teleshoppingového bloku Cenokat, odvysílaného dne 2. ledna 2014 od 09.00 do 18.00 hodin na programu ACTIVE TV, kdy v čase od 16.00 do 16.20 hodin byl nabízen produkt Argan Oil Set, neboť porušení zákona nebylo prokázáno, čímž odpadl důvod správního řízení. RRTV zastavila řízení se stejným subjektem ve věci nabízení produktu JADE infračervený masážní přístroj dne 2.1.2014 v čase 9:01, neboť porušení zákona nebylo prokázáno, čímž odpadl důvod správního řízení.





Reklama




Vybrané články