Quantcast

ČT art: Nárůst původní tvorby, programové nabídky i sledovanosti

| redakce | tisk

Už dva roky nabízí Česká televize díky kanálu ČT art divákům každý večer výběr z pořadů věnujících se českému i světovému umění. Za tuto dobu Art odvysílal například 146 premiérových koncertů, 226 nových českých dokumentů nebo 51 premiér divadelních a tanečních představení.

Na podzim uvede původní cykly a dokumentární filmy věnované legendám naší kultury i výběr z produkce prestižní stanice ARTE.

Ve chvíli, kdy jsme spouštěli ČT art, jsme měli dva základní cíle. Jednak získat pro pořady věnující se kultuře důstojný prostor ve vysílání a přesunout je z nočních hodin do exponovaných večerních časů, jednak je uvádět ve smysluplném kontextu, nikoli izolovaně. To se nám podařilo naplnit poměrně rychle. Postupně jsme si tak stanovili cíl další, a to posílit důraz na původní tvorbu. Naše kultura je totiž nesmírně bohatá a plastická a Česká televize je dnes jednou z mála institucí, která jí může věnovat odpovídající podporu,“ generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Jen loni jsme tak zahájili výrobu devětašedesáti nových projektů věnovaných hudbě, divadlu a dalším uměleckým disciplínám a vlastní tvorba a premiéry dnes tvoří téměř dvě třetiny programové nabídky ČT art. To, co mě obzvláště těší, je, že diváci tento trend oceňují. V posledním roce vysílání stoupla sledovanost ČT art o polovinu a také spokojenost dosahuje nadprůměrných hodnot.“

Podzim na Artu
Podzim na ČT art odstartuje týdnem speciálních premiér vysílaných k dvouletému výročí kanálu. Stejně jako loni bude hlavním dárkem pro diváky přímý přenos jedinečné divadelní inscenace. Po hře Velvet Havel z minulého roku jsme nyní zvolili legendární představení Činoherního klubu Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho,“ popisuje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Diváci se v prvním týdnu vysílání mohou těšit například i na oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi, hořkou komedii Hasta la vista nebo koncert Deep Purple z největšího evropského heavymetalového festivalu.

V nové sezoně se však ČT art zaměří v nových formátech zejména na legendy české kultury,“ avizuje Tomáš Motl. Šestidílný dokumentárním cyklu Magický Činoherní klub režiséra Josefa Abrháma mladšího nahlédne na padesátiletou historii této výrazné divadelní scény, Zlatá šedesátá II. navážou zase na významný počin filmového historika Jana Lukeše z roku 2009 a představí velikány české kinematografie, jakými byli třeba František Vláčil, Karel Kachyňa či Ester Krumbachová. Na jejich portréty ve vysílání ČT art vždy bezprostředně navážou filmy, na niž se tyto osobnosti podílely. Třetí novinkou bude premiérová řada divácky oblíbeného cyklu Šumné stopy, opět s architektem Davidem Vávrou, tentokrát ale z exotické Brazílie. Art uvede i řadu dalších premiérových pořadů, například dokument Martina Štrby vlna vs. břeh, vzpomínkový koncert na frontmana Psích vojáků Filipa Topola, známou inscenaci Studia Ypsilon Prodaná nevěsta či operu Věc Makropulos v nastudování Davida Radoka. Novinkou v podzimním schématu bude také pravidelná nabídka vybraných formátů prestižní francouzsko-neměcké kulturní stanice ARTE.

ČT art v číslech
• Kulturní kanál České televize začal vysílat 31. 8. 2013. Vysílá denně od 20 hodin.
• Za druhý rok vysílání byl průměrný podíl Artu na sledovanosti 0,78 %, meziročně vzrostl o 50 %.
• Doposud nejúspěšnějším měsícem z hlediska sledovanosti byl pro ČT art červenec letošního roku, kdy kanál dosáhla 1,11 % podílu na publiku.
• Ve druhém roce vysílání dosahuje spokojenost diváků s nabídkou ČT art hodnoty 8,4.
• Z pravidelných programových oken diváci nejvíce vyhledávají Životy slavných, Klobouk dolů a pořady v rámci Pop-rockového pódia.
• V letošním roce ČT art zasáhne denně 150 - 200 tisíc diváků

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články