Quantcast

Satelitní vysílání by mohlo přijít o část C pásma

| redakce | tisk

V minulém týdnu se konalo setkání hlavních mezinárodních regulátorů kmitočtových pásem a zdá se, že dnešní satelitní vysílání v C pásmu by mohlo zůstat beze změny, případně by mohla část C pásma připadnout pro pozemní vysílání.

Rozhodnutí by mohlo padnout na konferenci WRC (Worl Radio Telecommunications Conference), která se koná v listopadu.

Jednání v Ženevě se účastnilo 6 klíčových regulačních skupin - APT (pro Asii-Pacifik), ASMG (pro arabské země), ATU (pro Afriku), CEPT (pro Evropu), CITEL (pro Ameriku) a RCC (spravuje pásma pro Rusko a země SNS).

Zatímco mnoho organizací je rádo, že bude zachováno a zajištěno C pásmo pro DTH a telekomunikační páteřní sítě, tři regulační skupiny (ASMG, CEPT a CITEL) jsou rádi, že alespoň část C pásma má být přerozdělena pro pozemní využití.

Pásmo, které je v současné době před přerozdělením pro pozemní vysílání, je s číslem 10 (3,4 až 3,6 GHz). Jde o 200 MHz pásmo, které je hojně vyhledáváno GSM asociací pro využívání pásma svými členy a širokopásmovou terestrickou expanzí. CITEL má především zájem o toto spektrum, a v některých zemích Latinské Ameriky byly již "prodány" nebo přiděleny frekvence pro budoucí využití služeb typu WiMax.

Finální rozhodnutí má být přijato na konferenci WRC (2. až 27. listopadu) v Ženevě.

Odborný časopis Space News citoval prohlášení lucemburského operátora SES (Astra): "Dolní C pásmo bylo přiděleno pro satelity po celá desetiletí. Mnoho provozovatelů vysílá v těchto pásmech pro zákazníky, kteří jsou závislí na tuto službu. Ztráta tohoto kritického pásma má svůj dopad a je to důvod, proč jej budeme bránit. Naše strategie na konferenci WRC se tudíž nemění: bráníme celé pásmo".

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články