Quantcast

Prima HD a Prima COOL HD opustily mux RS12

| redakce | tisk

Ve středu 7.10.2015 došlo k nečekané změně v distribuci stanic v RS12 (Regionální síť 12). Původní stanice Prima HD a Prima COOL HD byly nahrazeny jejich SD verzemi ve formátu MPEG-4/H.264.

Společnost České Radiokomunikace na dotaz webu parabola.cz uvedla, že změna v obsahu RS12 je trvalá - nejedná se tedy o chybu či technický problém v dopravě signálu k provozovateli multiplexu.

Prima je tak dalším komerčním vysílatelem, který stáhl své HD programy z pozemního vysílání. Připomeňme, že dříve vysílala v HD rozlišení v DVB-T i televize Nova. Program Nova HD byl původně šířen v celoplošném multiplexu 4 provozovatele Digital Broadcasting. Dříve bylo možné sledovat z terestrických vysílačů i program Óčko Expres v HD rozlišení. Provozovatel se rozhodl program překlopit do SD, aby byl dostupný většímu počtu diváků, kteří mají starší set top boxy nebo televizory bez podpory MPEG-4.

RS12 šíří pouze dva programy Primy (nyní v SD rozlišení). Multiplex je šířen z jediného vysílače - Praha - Žižkov (Mahlerovy sady) na K47 s vertikální polarizací. Výkon vysílače je 5 kW ERP. Signál pokrývá Prahu a část středních Čech.

V současné době šíří své HD programy prostřednictvím pozemních vysílačů už jen Česká televize (ČT). Diváci vysílací platformy RS7 (Regionální síť 7) / multiplex 1a mohou sledovat programy ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD.





Reklama




Vybrané články