Quantcast

CS film uvede Den s Josefem Vinklářem

| redakce | tisk

CS film, televize českých a slovenských filmů připomene 15. listopadu nedožité 85. narozeniny herce a dabéra Josefa Vinkláře (nar. 10. 11. 1930). V tento den uvede nejen jeho filmový debut Nezbedný bakalář, ale i dalších pět snímků, v nichž Josef Vinklář vystupuje ve stěžejních rolích. Navíc mu věnuje speciální magazín Filmových novin.

Josef Vinklář patří do plejády nejvýznamnějších domácích hereckých osobností, jejichž důležitá výročí CS film ve svém vysílání od roku 2013 připomíná,“ upozorňuje Jan Jurka z Československé filmové společnosti, která CS film provozuje a dodává: „měl plnou pravdu, když na sebe vztáhl slova Hugo Haase... nevyléčitelně nemocný herectvím“.

Josef Vinklář, dlouholetý člen činohry Národního divadla, proslul jak ve filmových a divadelních, tak v televizních rolích. Největší popularitu mu přinesly postava MUDr. Cvacha v seriálu Nemocnice na kraji města a policejního inspektora Boušeho v seriálu Hříšní lidé města pražského. V roce 2000 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní dílo v oblasti dabingu. Zemřel 18. září 2007.

CS film 15. listopadu odvysílá následující filmy a pořady:

Zámek pro Barborku (1962, režie S. Strnad 12:00 hod.). Komedie o mladém zámečníkovi, který předstírá, že je pilotem v aeroliniích... Spolu s ním ve filmu hrají Petr Kostka a Zuzana Stivínová st.

Magazín Filmových novin: Josef Vinklář (2015, připravil O. Pohl, 13:25 hod).

Poločas štěstí (1957, režie Z. Brynych, 14:00 hod.). Nostalgický příběh zachycuje proměnu starého Žižkova v moderní část velkoměsta. Hlavní postavy Ondřeje a Karla napsal scenárista Vojtěch Měšťan „na tělo“ právě Josefu Vinklářovi a Jiřímu Adamírovi.

Hadí jed (1981, režie F. Vláčil, 16:00 hod.). Komorní psychologické drama odívce, která se snaží vrátit svého otce alkoholika zpět do života. Příběh spoléhá na vynikající herecké výkony Josefa Vinkláře, Ilony Svobodové a Karla Heřmánka.

Magazín Filmových novin: Josef Vinklář (2015, připravil O. Pohl, 17:30 hod).

Mravenci nesou smrt (1985, režie Z Brynych, 18:00 hod.) Napínavý film o pašerácích a překupnících drog s cha Josefem Vinklářem v roli policisty.

Pumpaři od zlaté podkovy (1990, režie O. Fuka, 20:00 hod.). Kriminální příběh o malé i větší zlodějně. Nový zaměstnanec, který nastupuje k benzínovému čerpadlu, záhy obdrží rady starších a zkušenějších, jak snadno přijít k velkým penězům. Vedle Josefa Vinkláře hrají Jiří Bartoška, Miroslav Moravec a další.

Nezbedný bakalář (1946, O. Vávra, 22:00 hod.). Hořká historická komedie na námět Zikmunda Wintera zasazená do středověkého Rakovníku. Filmový debut Josefa Vinkláře podpořila celá plejáda herců Národního divadla: Zdeněk Štěpánek, Vlasta Matulová, Otomar Korbelář, František Smolík, Jaroslav Marvan a další.

zdroj: ČSFS





Reklama




Vybrané články