Quantcast

Havárie satelitu Amos 5

| redakce | tisk

Izraelský satelitní operátor Spacecom, který provozuje flotilu satelitů pod značkou Amos, v sobotu 21. listopadu informoval, že ztratil kontakt s jeho posledním telekomunikačním satelitem Amos 5. Důvody anomálie nejsou doposud známé.

Amos 5 je poměrně nová družice, která byla vynesena v prosinci 2011 a umístěna na pozici 17°E. Amos 5 zhotovila ruská společnost MH Reshetnev s některými součástkami dodanými Thales Alenia Space. Amos 5 je vybaven 16 transpondéry v Ku a 18 v C pásmu. Družici do vesmíru vynesla nosná raketa Proton z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Očekávaná životnost Amos 5 je 15 let i když se objevily zprávy o možných problémech s napájením.

Pokud by šlo o trvalou ztrátu Amos 5, mělo by to katastrofální dopad pro Spacecom, kterému Amos 5 generuje zhruba třetinu příjmů. Satelit je údajně pojištěn ale není známo, zda i proti ušlému zisku. Pojištění pokryje případné poruchy. Satelit má hodnotu 160 mil. až 190 milionů USD, pojištěn je ale na 158 milionů USD.

Amos 5 poskytuje pokrytí po celém Středním východě, Africe a částečně i Evropy.

Možná ztráta satelitu pravděpodobně ovlivní prodej Spacecomu, který je ze 64,5% vlastněn společností Eurocom.

Spacecom by mohl Amos 5 nahradit novou družicí Amos 6. Ta bude vynesena v únoru 2016 ale je určena pro jinou misi - provoz na pozici 4°W. Satelit bude vynesen nosnou raketou Falcon 9.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články