Quantcast

Český rozhlas mění formáty audio streamů na internetu

| redakce | tisk

Český rozhlas dokončil revizi podporovaných formátů audio streamů pro svůj přehrávač. Změny, ke kterým se na jejím základě rozhodl přistoupit, povedou ke konsolidaci stávajícího nastavení, zlepší aktuální zabezpečení a v neposlední řadě poskytnou posluchačům zvuk ve vyšší kvalitě. Rozhlas bude nadále sázet na formáty MP3 a AAC, WMA zcela stáhne.

Výhodou formátu WMA - Windows Media Audio byla schopnost zvolit rychlost streamu podle toho, jak rychlé má uživatel připojení. Na druhou stranu výraznou nevýhodou bylo zpoždění oproti reálnému času, které dosahovalo až půl minuty. Vzhledem k tomu, že se podle statistik jednalo o formát, který využívalo mizivé procento posluchačů, rozhodl se ho Český rozhlas zcela stáhnout,“ uvedl Ruzbeh Oweyssi, který je pověřený vedením Centra Nových médií.

Naopak u nejznámějšího a nejrozšířenějšího formátu MP3 dochází k jeho posílení. V případě Vltavy, Jazzu, Wavu a D-duru, tedy stanic primárně zaměřených na hudbu, bude možné přepnout na podstatně vyšší kvalitu - 256 kbps. Defaultní nastavení bude na kvalitu 128 kbps, posluchači s pomalejším internetem mohou využít 64 kbps. Zcela se upouští od nejnižší kvality 32 kbps.

Ještě výraznějšího posílení se dostane formátu AAC (Advanced Audio Coding), který dosahuje při stejné bit-rate vyšší kvality než MP3. Defaut bude nově nastavený na 64 kbps, pro pomalejší připojení pak bude k dispozici 32 kbps a pro výše zmíněné hudební stanice 128 kbps. Z pohledu kvality streamu se tak AAC stává zcela srovnatelný s formátem MP3. Úplnou novinkou bude rozšíření AAC na všechny regionální stanice.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články