Quantcast

Cikánská duše zahájí vysílání k Mezinárodnímu dni Romů

| redakce | tisk

Česká televize připravila speciální program k Mezinárodnímu dni Romů. V premiéře tak diváci uvidí hned čtyři dokumenty, například snímek Markéty Nešlehové o ženách, které čelí diskriminaci na několika rovinách, nebo film Martina Pátka Smysl života pana Horvátha o děčínském rodákovi, který, sám nemajetný, pomáhá všem potřebným.

Už ve čtvrtek 7. dubna nabídne Česká televize na programu ČT2 portrét prvního romského pravoslavného kněze v České republice Davida Dudáše. Dokument Cesty víry: Cikánské duše mapuje Dudášovu životní cestu od dětského okouzlení církevními rituály přes poznání pravoslavné liturgie až ke studiu na rumunském teologickém semináři. Čtvrteční večer bude patřit také snímkům Romové ve 3. miléniu a Marianovi, filmu oceněnému na festivalu v Locarnu Stříbrným leopardem.

Cikánská duše zahájí vysílání k Mezinárodnímu dni Romů
▲ Cikánská duše zahájí vysílání k Mezinárodnímu dni Romů

Foto ČT: Indián a sestřička

Páteční program naváže sérií premiérových dokumentů. Diváci uvidí například snímek Makéty Nešlehové Ženy v poli, jehož tři protagonistky popírají stereotypní názor, že Romové nemají zájem se vzdělávat, rozvíjet svou osobnost a společensky se angažovat. Dokument Martina Pátka Smysl života pana Horvátha představí zase muže, který, přestože je sám nemajetný, pomáhá těm ještě chudším, bez ohledu na barvu jejich pleti.

Stanice ČT art zařadila do svého vysílání koncert Pavla Šporcla z pražské Lucerny Gipsy Fire či příběh dvou dospívajících kamarádek, které žijí 1500 kilometrů daleko od sebe, ale potkaly se díky souboru Kesaj Tchave, ve kterém vystupují děti z osad na východním Slovensku a děti z rodin rumunských Romů žijících v Paříži, Jenica a Perla.

Cikánská duše zahájí vysílání k Mezinárodnímu dni Romů
▲ Cikánská duše zahájí vysílání k Mezinárodnímu dni Romů

Foto ČT: Marian

Speciální vysílání uzavře milostný příběh Indián a sestřička, jehož hlavní hrdinové představují na první pohled neslučitelný svět dvou minorit, a dokumentární film o 17. ročníku festivalu Khamoro 2015.

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna a připomíná setkání romských představitelů z roku 1971 ve Velké Británii a vznik Mezinárodní romské unie.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články