Quantcast

Tři roky animace na Déčku. ČT představí nový večerníček

| redakce | tisk

Sedmý ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm v Třeboni bude patřit také dětskému kanálu České televize. Seminář nazvaný „Tři roky animované tvorby na Déčku“ seznámí odbornou veřejnost s využitím animace v pořadech televizní stanice ČT :D, například s novým večerníčkem Letem světem aneb cestování Jonáše Kokošky v režii Ivo Hejcmana a Jitky Petrové.

Česká televize již přes padesát let cíleně spolupracuje s předními tvůrci v oblasti animované tvorby. Kvalita a odkaz slavné české školy animace stojí i za Večerníčkem, který si v digitální éře jedenadvacátého století zachovává výsadu nejoblíbenějšího pořadu pro děti. Vedle autorů, kteří stáli u jeho zrodu, se obrací i na tvůrce nejmladší generace české animace,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha a dodává: „Jako veřejnoprávní televize s dlouholetou tradicí podporujeme českou animovanou tvorbu a dáváme prostor novým tvůrcům k využití této tradice ve spojení s novými technologiemi. Důkazem kvality a vážnosti české animace je zájem zahraničních trhů o tento žánr.“

V současné době realizuje Česká televize nové animované projekty jako Tarbíci, Bílá paní na hlídání, Nejmenší slon na světě, Povídání o mamince a tatínkovi a dva zcela nové večerníčky Letem světem aneb cestování Jonáše Kokošky, který připravuje výtvarnice Jitka Petrová, a Zahrádka sv. Josefa výtvarnice Zdeňky Krejčové. V zakázkové tvorbě se v současné době pomocí technologie 3D animace vyrábí seriál večerníčků Nejmenší slon na světě a dalších digitálních postupů využívá grafické centrum České televize k dodatečnému kolorování jednoho z nejstarších kreslených seriálů - Pohádek z mechu a kapradí.

Tři roky animace na Déčku. ČT představí nový večerníček
▲ Tři roky animace na Déčku. ČT představí nový večerníček

Animace je dobrým a vhodným komunikačním prostředkem s dětmi a využíváme ji na Déčku jak v žánrech čistě animačních, tak i napříč vysíláním, včetně vzdělávacích pořadů. Ty jsou pro nás stěžejním pilířem a přidanou hodnotou,“ popisuje dramaturg ČT :D Miloš Zvěřina.

Seminář se uskuteční v sobotu 7. května v rámci festivalu Anifilm a jeho hosty budou výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha a dramaturg Miloš Zvěřina. Tématem budou nejen zmíněné pořady, ale také vývoj nových titulů pro Večerníček, Raníček, kreslený seriál pro větší děti Anča a Pepík a animované vzdělávací pořady jako například Logohrátky, Draci v hrnci, Ty Brďo!, Živý svět: Kvítí či Lovci záhad - země příběhů.

Tři roky animace na Déčku. ČT představí nový večerníček
▲ Tři roky animace na Déčku. ČT představí nový večerníček

Hrdiny Letem světem aneb cestování Jonáše Kokošky je slepičí rodina Kokoškových. Tatínek Kokoška je novinář, který píše reportáže z různých částí světa, kam bere svou rodinu i s malým kohoutkem Jonášem. Šéfredaktor Krocan vyžaduje stále senzačnější zprávy, jinak hrozí Kokoškovi výpovědí. Ač se reportéru Kokoškovi zajímavé události spíše vyhýbají, nakonec vždy všechno dobře dopadne. I díky malému Jonášovi.

Režie: Ivo Hejcman a Jitka Petrová
Scénář: Jiří Chalupa
Výtvarník: Jitka Petrová
Kreativní producentka: Barbara Johnsonová
Vedoucí výroby: Zuzana Pavlů

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články