Quantcast

Polský MUX 8 s mapkou pokrytí

| redakce | tisk

Společnost EmiTel zveřejnila mapu pokrytí chystaného nového digitálního pozemního multiplexu 8 pro první etapu provozu nové sítě. MUX 8 bude vysílat na frekvencích v pásmu VHF, podobně jako multiplexy digitálního pozemního rozhlasu DAB+.

Ostatní pozemní multiplexy využívají v Polsku pásmo UHF a pro příjem nové vysílací sítě budou muset diváci rozšířit své anténní systémy o pásmo VHF, resp. kanál.

MUX 8 bude uveden do provozu v několika etapách. V současné době již probíhají technické testy z prvního vysílače RTCN Warszawa / PKiN. V souladu s povolením od polského regulátora UKE musí MUX 8 zahájit provoz nejpozději do 10 měsíců od získání vysílacích frekvencí.

V srpnu letošního roku bude vysílání MUXu 8 šířeno z následujících vysílačů:

RTCN Gdańsk / Chwaszczyno,
RTCN Łódź / Zygry,
RTCN Katowice / Kosztowy,
RTCN Kraków / Chorągwica,
RTCN Wrocław / Ślęża,
RTCN Rzeszów / Sucha Góra.

Polský MUX 8 s mapkou pokrytí
▲ Polský MUX 8 s mapkou pokrytí

Díky tomu bude signál MUXu 8 dostupný na konci léta pro zhruba 44 procent populace v Polsku. Další etapa rozvoje nové vysílací sítě je naplánována na konec roku 2016. Co je důležité: většina vysílatelů uvedla, že bude připravena zahájit vysílání v novém multiplexu do konce roku.

MUX 8 bude obsahovat 4 SD kanály komerčních vysílatelů a 3 SD nebo 1 HD a 1 SD kanál polské veřejnoprávní TVP (Telewizja Polska). Aktuálně není známo, jaké programy zde bude TVP vysílat. Mezi komerčními programy se objeví Nowa TV, Zoom TV, WP1 a Metro (Kiwi TV).

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články