Quantcast

TVP Polonia skončí v MUXu 3 zřejmě již v červenci

| redakce | tiskobrázek k článku: TVP Polonia skončí v MUXu 3 zřejmě již v červenci

Správní rada polské veřejnoprávní TVP (Telewizja Polska) rozhodla o vyřazení programu TVP Polonia z nabídky digitálního pozemního vysílání v Polsku. Vypnutím programu se má uvolnit místo na HD vysílání jiných programů.

TVP Polonia zůstane v nabídkách kabelových operátorů a rovněž volně na satelitu Eutelsat Hot Bird (13°E).

Polský terestrický MUX 3 je celý využíván TVP a sama veřejnoprávní televize rozhoduje o šířeném obsahu. V současné době se v tomto muxu šíří 8 programů z toho dva v HD rozlišení: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP Regionalna, TVP Info, TVP Historia, TVP Kultura, TVP Rozrywka a TVP Polonia.

Multiplex 3 má mít 8 slotů SD. Kanály ve vysokém rozlišení (HDTV) jsou považovány za 2 sloty SD, takže v současné době se používá 10 slotů, místo plánovaných osmi, což vyžaduje vyšší kompresi programů. Podle informací press.pl bude kapacita po vypnutí TVP Polonia využita pro šíření TVP Info v HD rozlišení nebo zlepšení technické kvality TVP1 HD.

O vyřazení TVP Polonia z DVB-T rozhodla TVP již koncem dubna letošního roku. Tehdy se objevily informace o možném umístění programu TVP Sport na uvolněnou kapacitu. Zatím není jasné, jaké jsou plány TVP po vypnutí TVP Polonia ve třetím muxu. Vše by se mělo vyjasnit v nejbližší době.

TVP Polonia může opustit polské DVB-T ještě před zahájením Letních olympijských her v Brazílii (před 5.8.2016). Jako možné datum je uvedeno 11.7.2016.

Program TVP Polonia má i přes dobrou dostupnost v Polsku velmi nízkou sledovanost. Podle Nielsen Audience má stanice průměrný podíl na trhu ve výši jen 0,45 procenta.

Vedle MUXu 3 má TVP ještě jednu pozici v DVB-T MUXu 1, kde vysílá program TVP ABC. Dále má TVP 3 sloty v chystaném MUXu 8. Zatím není známo, jaké programy se zde budou vysílat. V úvahu přichází program TVP Sport.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články