Quantcast

Kazachstán zakáže reklamy pro zahraniční kanály

| redakce | tisk

Dne 1. července 2016 začne v Kazachstánu platit nové pravidlo zakazující vysílání reklamy zahraničními televizními stanicemi. Příslušný zákon byl přijat kazašskou vládou již na konci října 2015 a měl vstoupit v platnost od 1. ledna 2016.

Z důvodu četných stížností provozovatelů kazašských kabelových sítí začne nařízení platit o 6 měsíců později - tedy 1.7.2016. Během té doby operátoři vyjednávali se zástupci zahraničních stanic.

Některé zahraniční vysílací společnosti pro své klienty v Kazachstánu již poskytují programy bez reklamních bloků. Příkladem jsou programy skupiny Viasat (TV1000, Explore, History, Viasat Sport a jiné).

Jednání probíhají i s Discovery, která bude poskytovat 13 programů, které budou splňovat nové požadavky země. Navíc v blízké budoucnosti chce americká společnost Discovery Networks otevřít své oficiální zastoupení v Kazachstánu.

Dnes kazašské kabelové sítě šíří až 150 televizních programů, z toho je 70% zahraničních. Až doposud nebyly zahraniční stanice předmětem omezení kazašskými zákony, zejména zákony "O televizi a rozhlasu", "O jazycích" a "O reklamě". Celostátní místní média byly tedy v jasně nevýhodné pozici.

Mnoho zahraničních vysílatelů propaguje zboží a služby, které neprošly certifikací a licencí a dokonce jsou zakázané v Kazachstánu (například alkohol). Prostřednictvím médií ztratily část příjmů z reklamního trhu. Peníze mohly významně zlepšit stav kazašské televize - rozvinout její infrastrukturu, zvýšit produkci kvalitních pořadů, filmů a seriálů.

zdroj: satkurier.pl + kapital.kz





Reklama




Vybrané články