Quantcast

Správní řízení s TV Rebel kvůli IQ kvízu

| redakce | tisk

Český regulátor médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) na svém posledním zasedání se rozhodl zahájit se společností Digital Broadcasting s.r.o., provozovatelem TV Rebel, správní řízení z moci úřední kvůli odvysílání reklamy/teleshoppingového bloku IQ kvíz.

IQ kvíz byl do vysílání TV Rebel zařazen 6.7.2016 od 9:15 a dne 22.7.2016 od 23:45 hodiny. Podle mínění RRTV může být tento teleshopping nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu. V obou časech byl do vysílání zařazen stejný kvíz ale údajně správné řešení bylo vždy rozdílné.

"Součástí teleshoppingu, fungujícího na principu interaktivní soutěže, byl úkol, v rámci kterého měli diváci vyřešit zobrazenou číselnou úlohu. V obou uvedených pořadech byla odvysílána zcela totožná soutěž se zcela totožným zadáním, přičemž údajně správné řešení bylo ovšem v obou případech rozdílné: 238, resp. 252. Přitom číslo 252 bylo v rámci prvně uvedeného pořadu vysloveno jedním telefonujícím soutěžícím, ale moderátorkou označeno jako chybné," popsala RRTV.

"Protože tato matematická úloha nemůže mít dvě různá řešení, a navíc v prvním případě byla odmítnuta odpověď ve druhém případě prezentovaná jako správná, je zjevné, že minimálně v jednom případě byla účastníkům hry, tedy spotřebitelům, čerpajícím tuto službu ve formě zábavy, poskytnuta nepravdivá informace. Teleshopping tedy obsahoval nepravdivou, respektive věcně nesprávnou informaci, která mohla vést spotřebitele k obchodnímu rozhodnutí, které by jinak neučinil, tedy k rozhodnutí zavolat na uvedené telefonní číslo za zvýšenou sazbu, aby sdělil odpověď, kterou považuje dle objektivních měřítek za správnou, přestože vzhledem k zavádějící odpovědi, která byla na závěr teleshoppingového bloku označena jako správná, neměl šanci na výhru," konstatoval regulátor.





Reklama




Vybrané články