Quantcast

TF1 HD, NT1 HD a TMC HD opět FTA. Tentokrát na 33E

| redakce | tisk

Francouzské privátní programy TF1 HD, NT1 HD a TMC HD pro švýcarský trh se opět vysílají nekódovaně ( FTA) přes satelit. Stanice, které v tomto týdnu ukončily svoji distribuci na družici Eutelsat 9B (9°E) se objevily na jiném satelitu francouzského operátora Eutelsat - na Eutelsatu 33C (33°E).

I na nové družici jsou švýcarské mutace francouzských komerčních stanic šířeny FTA. Příjem programů z nové orbitální pozice vyžaduje přístup k signálům z pozice 33°E ale především nejnovější satelitní přijímač. Distribuční multiplex totiž pracuje v nové normě DVB-S2X. Právě tuto normu podporují některé DVB PC karty. Brzy se na trhu objeví první stolní set top box s podporou DVB-S2X - Octagon SF4008 UHD 4K. Vedle možnosti příjmu programů ve formátech HEVC (H.265) a Ultra HD/4K bude jedním z největších lákadel právě podpora DVB-S2X.

Důvody přechodu francouzských komerčních HD stanic pro švýcarský trh do DVB-S2X a na novou družici jsou patrné - s přesunem signálů na pozici 33°E dojde k úspoře hned 2x - první je ve zmíněné družici a ta druhá ve využití efektivnější normy DVB-S2X.

Nově modely satelitních přijímačů přicházejí s různými inovacemi - především v možnosti příjmu programů v Ultra HD rozlišení (UHD/4K) a podpory kodeku HEV (H.265). Pro příjem popisovaných programů je ale nutný přijímač s podporou DVB-S2X. Na hlavním evropském satelitním systému Astra na pozici 19,2°E se již vysílá první Ultra HD demo kanál v DVB-S2X multiplexu. Zmíněné francouzské privátní HD stanice jsou tak dalším pravidelným signálem v DVB-S2X.

technické parametry - TMC HD Suisse, NT1 HD Suisse, TF1 HD Suisse:

Eutelsat 33C (33°E), freq. 12,621 GHz, pol. V, SR 10058, FEC 25/36, DVB-S2X/8PSK, FTA

zdroj: kingofsat.net + vl.info





Reklama




Vybrané články