Quantcast

ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu

| redakce | tisk

Autentická exkurze do osmdesátých let, četníci z počátků první republiky, návrat Labyrintu nebo mládeži nepřístupná rodinná komedie Jana Prušinovského. To jsou čtyři nové seriály České televize, které v oblasti hrané tvorby v nadcházející sezoně doplní dvě minisérie od režisérů Roberta Sedláčka a Petera Bebjaka, film o autorovi Stalinova pomníku a nový snímek tvůrčího tandemu Jiří Svoboda, Vladimír Körner.

Deset předních českých režisérů, výrazné herecké osobnosti, originální scénáře a moderní filmový jazyk, to jsou hlavní parametry, které charakterizují osm nových projektů hrané tvorby, které v nadcházející sezoně představí Česká televize,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Jsou to projekty žánrově velmi různorodé, některé z nich, jako je Bohéma, Monstrum, ale i Četníci z Luhačovic nebo Svět pod hlavou, se vracejí k významným obdobím našich dějin, ale neztrácejí důležitý přesah do současnosti. Jsem přesvědčený o tom, že mají dnešním divákům co říct a věřím, že je budou bavit.“

ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu
▲ ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu

Foto: Četníci z Luhačovic, ČT

Velké návraty do minulosti
Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Jejich osudy, dojemné, nespravedlivé i odsouzeníhodné, připomene Bohéma. „Málokdy se v našich dějinách skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou, blahobytem a výstředním životem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé, mezi odbojem a zradou, mezi slávou a hanbou, jako tomu bylo u herců a filmařů z barrandovského studia za německé okupace během druhé světové války a následně i po Únoru čtyřicet osm,“ říká kreativní producent Jan Štern. „Bohéma je projekt o tom, že herci jsou lidé jako my, jenom mají jednu vadu - mají talent, kterým se vymykají. A všichni na to dojedou,“ doplňuje režisér Robert Sedláček. Hvězdy stříbrného plátna v Bohémě ztvární přední čeští herci, například David Novotný jako Jaroslav Marvan, Saša Rašilov jako Oldřich Nový nebo Vladimír Javorský coby Vlasta Burian.

Seriál Svět pod hlavou režisérů Marka Najbrta a Radima Špačka přemístí Václava Neužila, alias policistu Filipa Marvana, ze současnosti o třiačtyřicet let v čase nazpátek. „Filip Marvan je hrdina, který má díky hlavní zápletce, probuzení v minulosti, jež je následkem autohavárie, ojedinělou šanci poznat a pochopit příčiny rodinné tragédie. Je to vlastně velká psychologická regrese. Za těchto okolností zjišťuje, kdo je on sám a kdo jsou a byli jeho máma, táta a prarodiče. To vše v prostředí fízlů, papalášů, prázdnoty osmdesátých let a samoty. S Markem Najbrtem ho vnímáme jako bojovníka, který jde za pravdou navzdory strachu s jistou dávkou ironie a nadhledu,“ říká představitel hlavní role Václav Neužil. Vedle něj se v seriálu objeví Ivan Trojan, Kryštof Hádek, Marek Daniel, Judit Bárdos a mnozí další.

ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu
▲ ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu

Foto: Bohéma, ČT

Četníci z Luhačovic popisují počátky první republiky, jak je nejspíš neznáme. Jako dobu, kdy morálka a zločinnost byly ovlivněny nedávným válečným konfliktem, kdy černý obchod zplodil společenskou vrstvu bohatých kšeftmanů i chudé, kteří neměli na jídlo. A jako moment, kdy se osádky četnických stanic musely rychle oprostit od zlé pověsti „rakouského četníka“. Hlavními hrdiny seriálu se tak stávají dva noví četníci, Robert Hájek a Martin Donutil. „Četníci z Luhačovic jsou kombinací jemně odlehčeného stylu vyprávění a často drsných případů, které souvisejí s tehdejšími poměry. Autorském týmu se podařilo udržet divácky atraktivní formu a zároveň odvyprávět mnohdy velmi závažné téma,“ říká kreativní producent seriálu Jan Maxa. Režie Četníků z Luhačovic se ujali Biser A. Arichtev, Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk. V dalších rolích se představí Pavel Zedníček, Robert Jašków, Karel Dobrý či Jiří Langmajer.

Sérii projektů, které se z různých úhlů navracejí k českým dějinám, doplňuje film Monstrum, v němž režisér a scenárista Viktor Polesný mapuje neradostný osud autora největšího skupinového sousoší v Evropě, Stalinova pomníku. Do dramatu mezi třemi hlavními postavami: sochařem Otakarem Švecem, jeho ženou Vlastou a mladým studentem sochařství Pavlem Soukupem, obsadil Viktor Polesný Jana Novotného, Zuzanu Stivínovou a Martina Krause.

Krimi, psychologické drama i rodinná komedie, která není pro děti
Pokračování oblíbeného Labyrintu režiséra Jiřího Stracha se diváci České televize dočkají už v nadcházející sezoně. Tým majora Remeše bude v sedmidílné sérii řešit komplikovaný případ vraždy mladé dívky. Vyšetřování dostane detektivy v čele s Jiřím Langmajerem do labyrintu napínavých událostí a přivede ke skupině lidí, kteří se ničeho nebojí a nic je nezastaví. V týmu se v nadcházející sérii objeví dvě nové posily, kriminalisté Martina a Franěk, jejichž role režisér Strach svěřil Tatianě Vilhelmové a Janu Hájkovi.

ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu
▲ ČT na jaře 2017: Četníci z Luhačovic i návrat Labyrintu

Foto: Trpaslík, ČT

Divácký zážitek slibuje i nový projekt scenáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského, Trpaslík. Michal Suchánek, Marika Procházková, Josef Abrhám, Martin Hoffman, Jana Šulcová a Petr Nárožný jsou v něm obyčejnou rodinou Staňkových z Nymburka, která, jak už to bývá, není se svým životem docela spokojena. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. „Trpaslík je dobrodružná rodinná komedie, která není pro celou rodinu. Nebo první rodinná komedie s označením mládeži nepřístupné,“ říká režisér Jan Prušinovský.

Ondřej Vetchý a Martin Finger se stanou hlavními představiteli třídílného psychologického dramatu Spravedlnost, v němž divák sice zná vraha už od začátku, ale až do konce je v napětí, protože jen postupně odkrývá okolnosti a důvody vraždy, která ovlivní životy hned několika postav.

Kriminální zápletku nese i nový film tvůrčího tandemu podepsaného pod kultovním snímkem Zánik samoty Berhof, režiséra Jiřího Svobody a scenáristy Vladimíra Körnera. V období první světové války přijíždí do malého českého městečka komisař Mondl v podání Milana Kňažka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka. V jedné z hlavních rolí se objeví i Eva Josefíková.

Česká televize pak na jaře nabídne divákům i své úspěšné koprodukční filmy, jako je Teorie tygra, Gangster KA, Rodinný film, Ztraceni v Mnichově či Já, Olga Hepnarová.

Nové díly GENu, docusoap o doktorech, světských i vojenských rekrutech
Česká televize uvede na jaře po patnácti letech nové díly svého nejrozsáhlejšího dokumentárního projektu GEN. Divákům představí ve formě docusoapů práci tří špičkových českých lékařů, život světských či výcvik budoucích profesionálních vojáků. Dokumentární cykly a filmy, včetně těch, které už na kontě mají ocenění z tuzemských i zahraničních festivalů, je pak zavedou do historie i současnosti české společnosti.

V roce 2001 vznikly naposledy nové díly unikátního projektu Galerie elity národa, který přináší portrétní dokumenty věnované výrazným osobnostem naší doby, jež jsou natočené předními českými režiséry. Po patnáctileté přestávce nyní Česká televize přichází s pokračováním tohoto rozsáhlého cyklu. Olga Sommerová, Jiří Strach, Karel Smyczek, Tereza Kopáčová, Viktor Polesný a další režiséři se nyní zaměří na osobnosti, jako je například Zdeněk Sternberg, Viktor Preiss, Martina Sáblíková, Petr Pithart, Eva Herzigová, Jožka Černý nebo Madeleine Albrightová. „Na začátku jednání o obnovení záslužného a atraktivního cyklu bylo asi 300 jmen osobností, které by si tento portrét nesporně zasloužily. Z toho je vidět, že už byl nejvyšší čas se ke GENu po letech vrátit. Myslím, že tato společnost potřebuje pozitivní vzory,“ říká kreativní producentka ČT Alena Müllerová, která na GENu spolupracuje s jeho autorem, Fero Feničem.

Výrazným osobnostem, třem špičkovým českým lékařům, Vladimíru Benešovi, Petru Neužilovi a Bohumilu Zálešákovi, se věnuje dokumentární seriál Doktoři. „Tři natáčecí týmy zaznamenávaly život tří oddělení. Sledovaly běžné situace oddělení, hovory mezi lékaři, personálem, pacienty - i to, jak lékaři prožívají konkrétní situaci, sdílejí své názory, ... a jak pracují. Tvůrci usilovali o to, aby se sledovaným osobám dostali co nejblíže k tělu,“ říká kreativní producent Petr Kubica.

Další docusoapy, Jauneráci a Provedu, sledují dva velmi odlišné světy. Zatímco v tom prvním se tradiční život světských, kteří svůj život podřídili každodenním tréninkům lidí i zvířat, mění pod nátlakem nové doby, v tom druhém se mladí rekruti připravují na kariéru profesionálních vojáků. Dokumentární projekt Modrá krev pak sleduje osudy českých aristokratů, jejichž rody jsou významnou součástí dějin naší země.

Do minulosti se obrací i řada dalších nových dokumentárních projektů České televize. Chartě 77, od jejíhož vzniku uplyne čtyřicet let, je věnován pětidílný cyklus Vyhnáni po chartě i filmy o Janu Patočkovi a antichartě. Tři dokumenty Čechoslováci v gulagu sledují zase téměř neznámou historii občanů Československa vězněných v systému Gulag, popravených či jinak perzekuovaných v SSSR.

Série solitérních dokumentů pak otevírá důležitá společenská témata, jako je sexuální asistence hendikepovaným ve filmu Miluj mě, jestli to dokážeš, život v Severní Koreji podle režiséra Vitalije Manskijeho ve filmu V paprscích slunce, život v českém romském ghettu ve snímku Češi proti Čechům, graffiti kultura ve filmu Girl Power, ale i portréty Radka Štěpánka nebo nejslavnějšího českého agenta Rina.

Pět nových dokumentárních cyklů, pět nových dokumentů, Allen, Jarmusch na jaře na ČT art
Jarní vysílací schéma ČT art pozve diváky do světa viděného dokumentaristy. Nové pořady představí legendární světová kina i nejslavnějšího českého fotografa Josefa Koudelku. Časosběrný portrét zachytí posledních osm let života Bořka Šípka a pokračování cyklu Děti sametu představí třeba designéra Maxima Velčovského. Filmoví fanoušci jistě ocení sérii šesti snímků Woodyho Allena a kolekci sedmi filmů Jima Jarmusche vysílaných v původním znění s titulky.

ČT art nabízí alternativu a zároveň i jistotu, že divák najde kvalitní pořady. Pro jarní schéma se nám podařilo dokončit pět dokumentárních cyklů, které jsou vždy náročnější na přípravu, dramaturgii i celou výrobu natáčení. O to víc mě těší, že tři z nich jsou navazující řady na divácky úspěšné série," říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Režisérka Adéla Sirotková se na jaře vrátí na obrazovky kulturního programu v sérii portrétů lidí dospívajících po roce 1989. Děti sametu II. nabídnou profilové dokumenty úspěšných umělců, kteří vyrůstali ve svobodné zemi. Jak vnímali a jak je ovlivnil přerod z totality do demokracie, prozradí například sólista Bavorského národního baletu Lukáš Slavický, fotografka Jarmila Štuková či designér Maxim Velčovský.

Nové, inspirující osobnosti představí také pokračování cyklu Jít za svým snem. „První série o talentovaných dětech a mladých lidech vzbudila velkou diskusi. Uvědomili jsme si, jak je důležité hledat a objevovat pozitivní mladé vzory, a proto jsme se rozhodli pro pokračování dalšími šesti díly,“ říká kreativní producentka Alena Müllerová. Inspirovat bude například cellistka Terezie Kovalová, tanečník Jiří Bartovanec nebo divadelní režisérka Barbara Herz. Na obrazovky se vrátí také charizmatický architekt David Vávra, který bude v cyklu Šumné stopy tentokráte v Rumunsku objevovat nejen tamní české počiny, ale i sledovat vzájemné kulturní ovlivňování.

Zcela nová série dokumentů Nejpodivuhodnější kina světa odhaluje příběhy starých kin ve světových metropolích. Cyklus zavede diváky například do Havany a do Amsterdamu. Každý dokument je příběhem zakladatele, příběhem kina, místa a někdy i celé země.

Zpráva o životě Bořka Šípka
Časosběrný portrét o Bořku Šípkovi natáčela Monika Le Fay osm let. Zachytila důležité okamžiky posledních let jeho života - zprávu o nepříznivé diagnóze, pokus o léčení v zahraničí a smíření se s odchodem. Dokument Nahý Šípek připomíná světoznámého umělce, který zemřel letos v únoru. Portrét o dalším světoznámém umělci, tentokrát fotografovi, pak nabídne dokument Josef Koudelka.

ČT art bude i nadále pokračovat ve vysílání pro náročné diváky, kteří oceňují sledování filmů v originálním znění. Začátek roku bude ve znamení Woodyho Allena. Úterní programové okno Kino Art uvede šest jeho filmů, a to včetně snímků Do Říma s láskou či Vicky Cristina Barcelona. Unikátní kolekci sedmi snímků Jima Jarmusche nabídne Kino Art vždy v sobotu večer. Průřez tvorbou slavného amerického režiséra zahájí film z roku 1980 Trvalá dovolená, nebude chybět ani Mrtvý muž a sérii zakončí Kafe a cigára z roku 2003. Všechny tituly uvede Art v původním znění s titulky.

Anča a Pepík, autorské pohádky Zdeňka Svěráka i král Langmajer v režii Jiřího Stracha
Česká televize natočila první animovaný seriál určený primárně starším dětem, Anča a Pepík. Vznikl na základě dnes už kultovního komiksu výtvarnice Lucie Lomové a dětská stanice Déčko jej odvysílá už na jaře. Pro mladší diváky připravilo Déčko sérii čtených pohádek, autorských příběhů Zdeňka Svěráka a málo známých vyprávění Jiřího Mahena a Beneše Metoda Kuldy, které v režii Jiřího Stracha čte Jiří Langmajer. Na obrazovku České televize se pak na jaře vrátí i legendární Šmoulové.

Kamarádi Anča a Pepík, dvě malé myši, které jsou už dost velké na to, aby mohly prožívat velká dobrodružství, to jsou hrdinové nového animovaného seriálu. „Animovaná tvorba měla vždy v naší zemi velkou tradici, a jsem rád, že v ní Česká televize pokračuje. Navíc tímto novým a originálním počinem. Česká televize natočila první animovaný seriál určený dětem starším, než jsou pravidelní diváci večerníčků,“ připomíná výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha.

Novinky čekají nejen na děti starší, ale také na nejmladší diváckou skupinu dětské stanice Déčko. „Čtení do ouška je jeden z prvních pořadů našeho programu, zcela naplňuje náš cíl nabízet dětem kvalitní a bezpečný obsah, který je navíc i zábavnou formou vzdělává. Čtení do ouška rozvíjí u dětí zájem o knihy a nás velmi těší, že zájem vzbuzuje i mezi osobnostmi, které chtějí dětem předčítat. Na jaře bude vypravěčem pohádek třeba Zdeněk Svěrák,“ říká Petr Koliha. „Všechny děti potřebují pohádky, jinak by z nich vyrostli hloupí lidé, kteří by ani nevěděli, že se má pomáhat princezně, a ne drakovi,“ říká Zdeněk Svěrák, který přečte vybrané kapitoly ze svých knih určených dětem. Druhým z jarních vypravěčů bude Jiří Langmajer, který dětem představí téměř neznámá vyprávění Jiřího Mahena a Beneše Metoda Kuldy. „Snažíme se pokračovat v tradici projektu, který nejen dětem, ale i rodičům představuje krásné knihy. Přejeme si, aby je následně společně otevřeli a zároveň zavřeli všechny tablety a počítače,“ říká režisér této série Jiří Strach.

Comeback Šmoulů
Československá televize vysílala americko-belgický seriál Šmoulové poprvé již v roce 1988. Seriál uvidí děti každý všední den od 18:15 hodin.

Déčko také od ledna upraví své pravidelné vysílací schéma. Od začátku nového roku starší děti naleznou své pořady v pravidelném bloku od dvou do pěti hodin odpoledne, od pěti hodin až do Večerníčku pak bude program Déčka určen těm menším. Planeta YÓ se tak posune ve vysílání na čtvrtou odpolední a Kouzelná školka na 17:30.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články