Quantcast

Nový GEN na ČT1 začne portrétem Hany Zagorové

| redakce | tisk

Nejrozsáhlejší dokumentární projekt České televize GEN - Galerie elity národa - se vrací. Od 15. ledna nabídne Česká televize v hlavním vysílacím čase, každou neděli od 20.00, na ČT1 portréty významných českých osobností očima předních českých režisérů, ale i režijních debutantů.

Nová řada GENu odstartuje portrétem zpěvačky Hany Zagorové, který vznikl v režii autora projektu GEN Fera Feniče.

GEN se už v lednu roku 1993, kdy se vysílaly jeho první díly, stal skutečným fenoménem. A to jak díky osobnostem, jejichž portréty přinášel, tak režisérům, kteří za nimi stáli,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „GEN je jedinečným svědectvím o době, v níž vzniká. Rozhodli jsme se proto tento projekt obnovit, abychom mohli divákům představit další desítky těch, kteří svojí prací, svými činy a svým životem zanechali trvalou stopu v české společnosti.“

Nový GEN na ČT1 začne portrétem Hany Zagorové
▲ Nový GEN na ČT1 začne portrétem Hany Zagorové

Nová řada dokumentárního cyklu vzniká v tvůrčí producentské skupině Aleny Müllerové. „Na začátku jednání o obnovení tohoto záslužného a atraktivního projektu bylo asi tři sta jmen osobností, které by si tento portrét nesporně zasloužily. Z toho je vidět, že už byl nejvyšší čas se ke GENu po letech vrátit,“ říká Alena Müllerová. „GENem bychom rádi diváky inspirovali k zájmu o pozitivní příklady naplnění lidského života,“ doplňuje ji vedoucí projektu Fero Fenič a dodává: „Chtěli bychom jim dát možnost získat nové impulsy a u mladších diváků i vzory. Myslím, že je přínosné znát v jednotlivých oblastech lidské činnosti jejich vrcholy, tím spíš české, dokazující nejen to, co lze dokázat v našich místních podmínkách, ale i jak je překonat.“

Nová řada Genu odstartuje dílem věnovaným zpěvačce Haně Zagorové. „Přiznám se, že původně jsem chtěl zůstat jen v pozici vedoucího projektu a sám do něho jako režisér nevstupovat,“ přiznává Fero Fenič, který režijně za portrétem Hany Zagorové stojí, a pokračuje: „Nakonec jsem se nechal přesvědčit svým okolím, že když už jsem téměř patnáct let nic nenatočil, měl bych naopak právě teď ukázat, že jako režisér stále ještě něco umím.“ Mezi režiséry nových dílů GENu se objeví i osobnosti z jiných uměleckých oborů: výtvarník David Černý, divadelní režiséři Dan Špinar a Jakub Špalek, jazzman Martin Kratochvíl nebo hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý. Jako režiséři dokumentu budou debutovat tvůrci hraných filmů Saša Gedeon, Václav Marhoul či Jiří Mádl.

Kromě Hany Zagorové diváci uvidí portréty Madleine Albrightové, Evy Herzigové, Petra Pitharta, Jiřího Bartošky, Dany Drábové, Šimona Pánka, Michala Pavlíčka, Viktora Preisse, Dagmar Havlové a dalších osobností dokumentárním pohledem zkušených dokumentaristů, jakými jsou Olga Sommerová, Břetislav Rychlík, Jiří Strach nebo Igor Chaun.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články