Quantcast

Závod Paříž - Nice na Eurosportu

| redakce | tisk

75. ročník závodu Paříž - Nice startuje v neděli 5. března. Cyklisty čeká 8 etap včetně individuální časovky, celkem 1229 kilometrů. „Závod za sluncem“, tak se říká etapám mezi francouzskou metropolí a Nice na Azurovém pobřeží.

Přestože to odporuje jménu závodu, letošní ročník opět nezačíná přímo v Paříži, ale západně od hlavního města v Bois-d´Arcy v departmentu Yvelines. Poslední etapou je 115 km dlouhý kopcovitý okruh v okolí Nice s pěti vrchařskými prémiemi.

Závod Paříž - Nice na Eurosportu
▲ Závod Paříž - Nice na Eurosportu

Úvodní etapy jsou rovinaté, kopce čekají cyklisty až ve druhé polovině závodu. Dokonce i v časovce se budou muset vypořádat se stoupáním v posledních kilometrech. Nejtěžší královskou etapou bude předposlední, v níž čeká cyklisty tvrdé závěrečné stoupání na Col de la Couillole do výšky 1678 metrů.

Nejslavnějším mužem historie závodu je Sean Kelly, který již pracoval jako expert Eurosportu. Irský cyklista vyhrál etapy mezi Paříží a Nice sedmkrát za sebou v letech 1982-1988. V listině vítězů prestižního podniku najdeme největší jména historie cyklistiky - Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Jacques Anquetil, Joop Zoetemelk, Miguel Indurain, v posledním desetiletí Alberto Contador, Bradley Wiggins, Tony Martin. Nejvíce vítězství slavili francouzští cyklisté, celkem 21, naposledy se ale domácí jezdec radoval v roce 1997, tehdy dovršil hattrick Laurent Jalabert. V posledních pěti letech jsou mimořádně úspěšní cyklisté stáje Sky, etapy do Nice vyhráli Bradley Wiggins, dvakrát Richie Porte a loni Geraint Thomas.

Startovní listina není tři týdny před závodem známá, na startu by se ale měly objevit pozvané sestavy všech 18 týmů World Tour. Startovat by měli např. obhájce Geraint Thomas, Alberto Contador, Romain Bardet, Steven Kruijswijk a Alejandro Valverde. A řada špičkových spurtérů.

Úvodní prolog vysílá Eurosport 1 ŽIVĚ v neděli 5. března od 15:30. Eurosport bude zároveň od 8. do 14. března vysílat etapy Tirreno - Adriatico.

zdroj: Eurosport





Reklama




Vybrané články