Quantcast

Poslední váleční králové Evropy na Viasat History

| redakce | tisk

Chtěli byste se dozvědět něco více o bitvě, která určila další chod anglických dějin? Kanál Viasat History již brzy uvede dokumentární seriál Poslední váleční králové Evropy, který mapuje tvrdý středověký boj mocností o anglický trůn, ukazuje chrabrost rytířů i nelítostnost vikingských válečníků.

Středobodem celého souboje je datum 14. října 1066, kdy se odehrála slavná bitva u Hastingsu. Většině z nás toto datum i přes poctivé návštěvy hodin dějepisu na základní a střední školy, nic neřekne, pro další směřování Anglie však bylo klíčové.

Ovšem samotný dokument se k tomuto vyvrcholení dostane až ve své třetí části. V předchozích dvou totiž scénáristé museli přiblížit dobové pozadí. A je třeba říct, že se jim to povedlo na jedničku. Cesty vypravěče na „místa činu“ střídají hrané scény s profesionálními herci, a divák se tak snadno dostane přímo do děje.

Poslední váleční králové Evropy na Viasat History
▲ Poslední váleční králové Evropy na Viasat History

První ze tří epizod série zobrazuje počátek sporu tří mocností, které se po smrti jednoho krále rozhodly, že anglický trůn má patřit jejich vůdcům. Legitimního nástupce král Eduard Vyznavač neměl, a tak si nároky na vládnutí mohl činit prakticky kdokoliv. Nejvážnějším kandidátem byl sice hrabě Harold (toho v seriálu hraje Adam James), ovšem normanský vévoda Vilém (Ed Stoppard) byl jiného názoru, a tak se rozhodl k válečnému tažení. Aby toho nebylo málo, na scénu přichází i vládce Vikingů, norský král Harald Hardrada (Clive Russell).

Druhá epizoda začíná útokem na krále Harolda jeho bratrem Tostigem na jižním pobřeží Anglie, který je sice odražen, ale král Harold vyhráno nemá. Ze severu už se valí Vikingové pod vedením Haralda Hardrady. A vojsko normanského krále mezitím čeká na to, až se uklidní bouře a oni budou moci vyplout přes Lamanšský průliv. A rozuzlení přijde právě ve třetí části.

Pořadem britské produkční společnosti Off the Fence provází britský vojenský historik Dan Snow, jenž je populární osobností stanice BBC. Snowův životopis se skví zkušenostmi s vedením různých historických seriálů i psaním knih. V rámci natáčení Posledních válečných králů Evropy navštíví Caen v Normandii, Norsko, Stamford Bridge v hrabství Yorkshire, Westminsterské opatství i samotný Hastings. I díky tomu vypadá seriál dost autenticky.

Diváci se na pořad Poslední váleční králové Evropy mohou těšit od 15. března ve 21:00 hod. na kanálu Viasat History.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články