Quantcast

EU schválila využívání online služeb v zahraničí

| redakce | tisk

Občané Evropské unie (EU) budou moci využívat předplacené online služby jako HBO GO, Skylink Live TV či Digi2Go v jiné zemi EU během své dovolené, studií nebo obchodních cest. Evropský parlament schválil opatření umožňující přenositelnost online obsahu.

Online službu objednanou v domovské zemi bude možné používat v zahraničí jen dočasně. Poskytovatelé online obsahu mohou přijmout "účinné a přiměřené" opatření pro ověření, zda uživatel služeb se trvale nepohybuje v jiné zemi EU, a tedy že nedochází k porušení licencí na autorská práva.

"Evropané čekali na tato nová pravidla, která jsou krokem k vytvoření společnému digitálnímu trhu. Nová úprava zvyšuje mobilitu a poskytuje uživatelům přenositelnost evropského online obsahu, aniž by narušovala autorská práva," uvedl zpravodaj Jean-Marie Cavoda.

Návrh zákona musí být ještě formálně schválen Radou ministrů EU. Po vyhlášení v Úředním věstníku EU budou mít členské státy devět měsíců na přijetí nezbytných opatření. Následně se nová pravidla stanou účinnými.





Reklama




Vybrané články