Quantcast

Badr 4 s novou DVB-S2 FTA platformou s HD programy

| redakce | tisk

Satelitní operátor Arabsat rozšiřuje nabídku bezplatných programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Dnes uvedl do komerčního provozu novou DVB-S2 platformu na družici Badr 4 na pozici 26°E s pokrytím Středního východu, severní Afriky a Evropy (EMENA).

Nová DVB-S2 platforma vznikla překlopením původního multiplexu na kmitočtu 12,072 GHz, polarizace horizontální. Aktuálně se v tomto multiplexu vysílají programy BBC World News HD a TRT World HD (oba anglicky), TV5 Monde Maghreb Orioent HD, TV5 Monde Style HD a Medi1 TV HD (vše francouzsky). Výhledově se v paketu objeví také arabská, anglická a francouzská mutace francouzské zpravodajské televize France 24 HD.

Badr 4 s novou DVB-S2 FTA platformou s HD programy
▲ Badr 4 s novou DVB-S2 FTA platformou s HD programy

Z pohledu programové nabídky je pro diváky ve střední Evropě zajímavý program TV5 Monde Style HD a Medi 1 TV HD, které se doposud vysílaly na družici Badr 6 na stejné pozici, který nemá pokrytí Evropy. Diváky rovněž může potěšit vstup britské zpravodajské stanice BBC World News HD na družici Badr 4, čímž je vedle pozice 19,2°E další orbitální pozicí, kde lze tento program sledovat v HD.

Badr 4 s novou DVB-S2 FTA platformou s HD programy
▲ Badr 4 s novou DVB-S2 FTA platformou s HD programy

Vedle HD programů se v paketu vysílají i 4 FTA rozhlasové stanice - MCD - Monte Carlo Doualiya, RFI - Radio France Internationale, Medi1 Radio Maghreb, Medi1 Radio Afrique.

Pro příjem nové DVB-S2 platformy je nutný HD přijímač s parabolou o průměru cca 100 cm a více, která je správně nasměrována na pozici 26°E.

technické parametry:

• Badr 4 (26°E), freq. 12,072 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK

šířené programy:

- BBC World News HD
- TV5 Monde Maghreb Orient HD
- TV5 Monde Style HD
- TRT World HD
- Medi1 TV HD
- France 24 Arabic HD (plánováno)
- France 24 English HD (plánováno)
- France 24 French HD (plánováno)





Reklama




Vybrané články