Quantcast

RTL HD a další kanály brzy přes Astru v 1080p v HEVC

| redakce | tisk

Na německém trhu bude zřejmě již brzy fungovat další satelitní DTH platforma. Operátor pozemní placené televize Freenet hodlá umístit svoji službu na evropský satelitní systém Astra na pozici 19,2°E.

Freenet nabízí divákům přístup k HD programů privátních vysílatelů na klasickou pozemní anténu. Služba vznikla relativně nedávno - koncem března letošního roku po překlopení pozemních multiplexů do DVB-T2. Nový standard pro digitální pozemní vysílání rozšířil kapacitu pro spuštění dalších programů a služeb. Divákům nabízí vedle veřejnoprávních programů v HD rozlišení i komerční programy, rovněž v HD.

Programy se vysílají v novém kodeku HEVC (High Efficiency Video Codec) a rozlišení 1080p. Komerční stanice jsou součástí nabídky Freenet a poskytovány za poplatek. Nedávno operátor ohlásil, že má již 500 tisíc abonentů a nyní chce operátor získat další klienty. Cílit chce na domácnosti, které nejsou v dosahu kvalitního pozemního signálu a mají zájem sledovat německé komerční stanice v HD.

Přes Astru na pozici 19,2°E se již vysílají HD programy vysílacích skupin RTL a ProSiebenSat.1 a jsou součástí služby HD Plus. Z technického pohledu by tedy stačilo připojit kryptovací systém ke stávající distribuci stanic. Freenet chce ale vlastní distribuci programů v HEVC/H.265, zatímco HD Plus využívá starší kodek MPEG-4/H.264, který na druhou stranu podporuje většina HD přijímačů.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články