Quantcast

Happy Valley, Victoria a další zahraniční seriálové hity na ČT

| redakce | tisk

Česká televize přinese na podzim na obrazovky jedinečnou kolekci oceňovaných zahraničních seriálů. Mimo jiné Viktorii, jejíž hlavní představitelce bylo jako součást přípravy na roli dovoleno přečíst tajné deníky britské královny, minisérii hollywoodského režiséra o legendárním vídeňském hotelu, příběh, který posbíral hned pět prestižních cen BAFTA nebo aktuální seriálový hit V pasti (Trapped).

Pro vysílání České televize se každý rok snažíme vybírat to nejzajímavější, co se na poli soudobé světové televizní produkce děje,“ popisuje ředitel programu ČT Milan Fridrich a dodává: „Náš výběr tak odpovídá oblastem dnešního diváckého zájmu všude v Evropě, což jsou politická dramata, krimi a také historické a výpravné ságy.“

Happy Valley, Victoria a další zahraniční seriálové hity na ČT
▲ Happy Valley, Victoria a další zahraniční seriálové hity na ČT

Foto: Šťastné údolí, ČT

Novinkou ve vysílání České televize se stane jeden z nejvýraznějších britských seriálových počinů posledních let, Šťastné údolí (Happy Valley). Hlavní hrdinkou této kriminální série, kterou pod režijním vedením ověřeného seriálového režiséra Eurose Lyna na obrazovky uvedla britská BBC, je seržantka Catherine Cawoodová (Sarah Lancashir). Ta vyšetřuje případ únosu, který se vymkne kontrole a je příčinou série brutálních násilných činů na malém venkovském městě. Série získala celou řadu ocenění - v roce 2015 a 2017 televizní cenu Britské akademie (BAFTA) za nejlepší dramatický seriál, cenu za scénář, herečka Sarah Lancashireová získala také dvakrát cenu BAFTA pro nejlepší herečku v hlavní roli či ocenění National Television Award za nejlepší dramatický výkon.

Na řadu cen byla nominována také výpravná série Viktorie zachycující velkolepý životopisný příběh britské královny, jež na trůn nastoupila v pouhých osmnácti letech a z mladé, impulzivní dívky se postupně změnila v panovnici, jež důstojně stála v čele státu celých šedesát čtyři let. Jako součást přípravy na roli bylo navíc hlavní představitelce Jenně Colemanové dovoleno nahlédnout do tajných deníků samotné královny.

Příběh další silné ženské osobnosti přinese také seriál Hotel Sacher hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma, který nyní pro Českou televizi dokončuje minisérii Marie Terezie. Nejproslulejší hotel ve Vídni, kolem kterého se točí místní honorace, řídí panovačná majitelka Anna Sacher. Ta, přes dynamicky se měnící okolní svět, stále zastává tradiční hodnoty a třídní rozdělení společnosti, a dostává se tak do komplikovaných situací a propletených milostných avantýr.

Happy Valley, Victoria a další zahraniční seriálové hity na ČT
▲ Happy Valley, Victoria a další zahraniční seriálové hity na ČT

Foto: V pasti, ČT

Na tradici kultovních severských krimi pak svým zpracováním naváže islandský seriál V pasti, který se velmi rychle po své premiéře stal celoevropským fenoménem. Desetidílná série se odehrává v malém islandském městečku, kde rybáři vytáhnou z moře torzo zavražděného muže. Nález vyvolá v sousedské komunitě, kde se všichni znají, vlnu strachu a podezřívání. Atmosféra zhoustne ještě více, když sněhová bouře odřízne městečko od okolního světa. A s ním i vraha.

Pro fanoušky historických námětů Česká televize na podzim připravila výpravnou minisérii Rozdělené nebe. Německý špionážní seriál, jehož koproducentem se stala Česká televize, ukazuje prostředí Berlína poloviny sedmdesátých let a příběh agenta, jehož úkolem je svádět západoněmecké ženy pracující ve vládních organizacích a získávat od nich informace.

Německého prostředí se dotýká i další příběh natočený podle skutečných událostí - Boj o těžkou vodu. Dramatizace jednoho z nejvíce strhujících příběhů druhé světové války, kdy se nacisté snaží vyrobit atomovou bombu a spojenci zoufale bojují proti tomu, aby se jim to povedlo. Třídílná minisérie televizních filmů Teroristé hákového kříže pak zpracovává teroristické aktivity Národně socialistického podzemí, nacionalistické teroristické skupiny působící od devadesátých let v Německu.

Z Německa do Velké Británie se diváci přesunou díky dramatu SS-GB: Hitler v Británii inspirovaném románem L. Deightona. Seriál si pohrává s tzv. alternativní historií a ukazuje Spojené království okupované nacisty po prohrané bitvě o Británii. Dalším fiktivním příběhem - tentokrát o největší loupeži v historii Británie - je čtyřdílná minisérie Komplicové z produkce BBC.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články