Quantcast

TV Nova dostala pokutu 800 tisíc Kč za skrytou reklamu

| redakce | tisk

Český regulátor médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) na svém posledním 12. zasedání vyměřil provozovateli TV Nova s.r.o. (dříve CET 21) dvě pokuty v celkové výši 800 tisíc korun za skrytou reklamu.

Podle zjištění regulátora porušil provozovatel TV Nova ustanovení § 53a odst. 2 písm. c) zákona č. 231/2001 Sb. a to tím, že odvysílal pořad Ordinace v růžové zahradě 2 dne 15.11.2016 ve 20:20 hodin na programu Nova, kde podle RRTV nepatřičně zdůrazňoval umístěný produkt Innogy, který byl neopodstatněně zmiňován nad rámec dějového kontextu s cílem na produkt upozornit a vzbudit divákům zájem o produkt a rovněž byl zdůrazňován i obrazovými prostředky. Umístěný produkt Innogy nebyl součástí či kulisou děje, ale naopak ústředním a jediným motivem scénky. RRTV uložila TV Nova za to pokutu ve výši půl milionu korun.

Druhá pokuta ve výši 300 tisíc Kč byla vyměřena TV Nova za porušení stejného zákona v pořadu Snídaně s Novou dne 21.10.2016 od 5:55 hodin na programu Nova, kde byl nepatřičně zdůrazňován umístěný produkt, resp. produkty obchodního doku KIKA nábytek - například postele, skříně, matrace, jídelní stoly, sedací soupravy, kuchyně, ložní prádlo, vánoční dekorace a byly prezentovány prostřednictvím rozhovorů se zástupci a zaměstnanci tohoto obchodního domu.

"Třebaže v rozhovorech bylo hovořeno i o aktuálních trendech týkajících se oblasti nábytku a dekorací, tedy o informacích zdánlivě nekomerčních, tyto trendy byly prezentovány na jednotlivých produktech obchodního domu KIKA nábytek, čímž docházelo k nepatřičnému zdůrazňování konkrétních produktů ve vysílání. Verbální prezentace produktů byly nadto silně podporovány vizuální složkou, která propagované produkty zachycovala. Současně s verbální a vizuální prezentací produktů docházelo opakovaně i k přímému vyzdvihování kvalit prezentovaných produktů, a to jak ze strany jednotlivých hostů (zástupců obchodního domu KIKA), tak ze strany redakce pořadu," uvedla k uložené pokutě RRTV.





Reklama




Vybrané články