Quantcast

Druhá série První republiky od 8. září na ČT1

| redakce | tisk

Děj druhé série se posouvá o osm let, do roku 1928. Třináct dílů druhé řady seriálu, kromě rodinných dramat rodiny Valentů, nabídnou závody historických vozů, kriminální zápletky i nové herecké tváře. V seriálu se tak, vedle aktérů úspěšné první série, nově objeví Vladimír Polívka, Stanislav Majer nebo Anna Fialová. První díl uvede ČT1 v pátek 8. září ve 20 hodin.

Jaroslav Valenta (Jiří Vyorálek) opouští vězení a snaží se vrátit do rodinné firmy. Tam o něj ale nikdo nestojí, spíše by rádi, aby odešel na venkov hospodařit s otcem Aloisem (Jan Vlasák). Bratr Vladimír (Ján Koleník) vede povoznictví, kde těží především z kontaktů získaných za války ve Francii. Jaroslav se ale nehodlá svých práv jen tak vzdát a je odhodlaný získat zpět osobní pověst, respekt i úspěch v obchodu. „Jaroslav se vrací s vizí budoucnosti, s osmiletou zkušeností z kriminálu. Získat zpátky alespoň pozornost svých dcer je jeho největším cílem,“ prozrazuje Jiří Vyorálek a Ján Koleník ho doplňuje: „Vladimír se usadil. Po soukromé stránce je spokojený. Všechno ale zkomplikuje příchod bratra, se kterým se vrací všechen diskomfort ve firmě i v rodině.“

Druhá série První republiky od 8. září na ČT1
▲ Druhá série První republiky od 8. září na ČT1

Ve druhé řadě seriálu se objeví celá řada nových postav a s nimi i nové herecké tváře - Anna Fialová a Brigita Cmuntová, které hrají již dospělé dcery Jaroslava a Kláry Valentových, Stanislav Majer jako tvrdý a nekompromisní podnikatel Hans von Lippi, nebo Vladimír Polívka jako poručík Jan Andrle.

Druhá řada je industriálnější, rychleji vyprávěná. Hodně se budeme pohybovat ve firmě Valentů. Jaroslav chce rozvinout spedici směrem k autodopravě. Taky Irena se pohybuje okolo aut, chce závodit a být jako Eliška Junková. Automobily budou jasnou atrakcí série. Myslím, že takhle jako my tu s historickými ?závoďáky? nikdo netočil,“ říká režisér Biser A. Arichtev.

Natáčení dobového seriálu odpovídal i výběr lokací, do kterých se filmaři vydali. Podívali se například do Kutné Hory, do zámků ve Zruči nad Sázavou, ve Veltrusech nebo do Ploskovic. Tvůrci se rovněž zaměřili na dobově významné fenomény, jakými byly třeba oslavy desátého výročí existence republiky, začínající ženská emancipace nebo rozvoj automobilismu.

Z producentského hlediska je práce na rodinné sáze zlatým hřebem. Člověk se tak nějak s tou rodinou sžije. Dobové projekty mají zároveň ještě přidanou hodnotu v tom, co všechno se člověk naučí a dozví,“ říká kreativní producent První republiky Jan Maxa a autor projektu a producent Filip Bobiňski uzavírá: „Vycházíme z dobových reálií, ale posunujeme je dál, snažíme se o moderní vizuálně krásný seriál, atraktivní pro současný vkus.“

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články