Quantcast

Komerční HD kanály opustily DVB-T2

| redakce | tisk

Na klasickou pozemní anténu mohou diváci přijímat méně programů ve vysokém rozlišení (HDTV). V minulých týdnech byly v tichosti překlopeny celoplošně šířené programy Prima Comedy Central HD, JOJ Family HD a regionální stanice V1 HD a Polar HD do SD rozlišení.

Všechny tyto programy jsou součástí přechodového multiplexu 13 (PS13), který provozuje společnost Digital Broadcasting.

V současné době žádná komerční televize nevysílá celoplošně v DVB-T/DVB-T2. Vyjma programů České televize (ČT1 HD, ČT2 HD, ČT24 HD, ČT Sport HD, ČT:D HD/ČT art HD) a křesťanského programu Noe HD (RS8) mohou diváci ostatní programy sledovat na pozemní anténu jen v horší kvalitě - v SD. V HD jsou ostatní programy dostupné v placených nabídkách satelitních či kabelových operátorů.

Komerční televize nemají příliš zájem poskytovat svůj HD signál zdarma na klasickou anténu. Důvodem je především fakt, že HD kvalitu považují za svůj prémiový produkt, který nemohou poskytovat divákům zdarma. Z tohoto důvodu je HD distribuce komerčních stanic jen v nabídkách televizních operátorů a skrze ně vybírají vysílatelé příslušné poplatky.

Situace ohledně počtu programů v HD se patrně příliš nezmění ani s nástupem finálních DVB-T2 multiplexů v příštím roce. V HD kvalitě mají zde vysílat jen Seznam.cz (Televize Seznam) a TV Barrandov. Ačkoliv jeden z provozovatelů pozemního vysílání uváděl, že i Prima bude své programy vysílat v HD, provozovatel televizní skupiny Prima znovu zopakoval, že HD programy nebude vysílat a poskytovat zdarma.

Programy jako Nova HD či Prima HD by se mohly stát součástí pozemního vysílání ale v rámci placené služby. Podobně jako v sousedním Německu, Rakousku a Slovensku.





Reklama




Vybrané články