Quantcast

UPC dodává k UPC Direct nový přijímač Humax UD-FOX

| Tisk

logo Společnost UPC dnes 1.12.2008 začala ke své satelitní placené televizi UPC Direct (Astra, 19,2°E) dodávat nový digitální satelitní receiver pod názvem Humax UD-FOX. Přístroj pro příjem SD programů v kompresním formátu MPEG-2 na trh dodává přes své prodejny UPC a autorizované prodejce UPC Direct.

Patrně nejzásadnější změnou u nového dotovaného přijímače pro tuto satelitní platformu je změna výrobce příjímače, který se stal jihokorejský výrobce set top boxů Humax, který je českým a slovenským satelitním divákům známý již mnoho let - modely Humax CRCI-5500 (+) nebo Humax HDCI-2000 netřeba divákům příliš představovat. První si získal svoji popularitu díky integrovanému dekodéru CryptoWorks pro možnost příjmu českých a slovenských programů, v případě druhém jde o HD přijímač. Set top boxy pro UPC Direct doposud dodávala pouze společnost Philips.

Humax UD-FOX (zkratka UPC Direct - FOX?) v černém provedení na trhu nahrazuje stříbrný set top box S8 (DSR 4101/58). Jediným zásadním rozdílem mezi oběma těmito satelitním přijímači je systém podmíněného přístupu. Humax UD-FOX má integrovaný systém Nagravision a přístupová karta je s přístrojem spárována, tzn. že dekódovací karta UPC Direct, která je dodávána spolu s tímto přijímačem, nefunguje v žádném jiném set top boxu ani v jiném přijímači UD-FOX dokud provozovatel služby neprovede technickou změnu - spárování karty s jiným boxem.

logo Přijímač Humax UD-FOX je již v pořadí druhým dotovaným přístrojem pro UPC Direct s integrovaným systémem Nagravision. Letos v dubnu na trh uvedla první přijímač s tímto systémem - Philips DSR 8111/53, známý jako Mediabox. Nabízí se tedy otázka, zda UPC Direct přejde v budoucnu ze systému CryptoWorks na Nagravision. Připomeňme, že programy UPC Direct běží v simulcryptu (CryptoWorks + Nagravision) od března 2007. Mluvčí UPC se k tomu nechce vyjadřovat. "Společnost UPC nebude komentovat a prozrazovat plány ohledně kódování. Informace tohoto typu považujeme za důvěrné," uvedl na dotaz serveru parabola.cz František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR společnosti UPC. Faktem je, že UPC Direct má aktuálně v nabídce 2 přijímače se systémem CryptoWorks (Philips DSX-610 a Philips DSR-2111) a již zmíněné dva přístroje (Mediabox a Humax) v systému Nagravision.

Humax UD-FOX je satelitní přijímač určený zejména pro příjem SD programů platformy UPC Direct. Na předním panelu se nacházejí funkční tlačítka Standby, TV/Radio mód, dvojice tlačítek pro přepínání programů, dále tři diody signalizující tři stavy - pohotovostní režim, režim příjmu televizních programů a režim příjmu rozhlasových stanic. Napravo se pod odklopným víčkem nachází čtečka přístupových karet UPC Direct v systému Nagravision.


logo
Obr. z menu Humax UD-FOX - Osvědčené menu přijímače



Na zadním panelu jsou dva konektory F (vstup a výstup LNB) pro připojení konvertoru a případně propojení s dalším satelitním přístrojem. Dále jsou ze 2 konektory SCART, analogový výstup zvuku - cinch levý a pravý kanál, video (cinch), digitální zvukový výstup SPDIF. Nechybí zde sériové 9ti pinové rozhraní RS-232C. Přijímač nemá anténní modulátor, takže majitelé starších typů televizorů nebo zájemci o propojení přijímače s televizorem v dalších místnostech budou muset zvolit jiný z přijímačů operátora (eventuálně připojit externí modulátor).

Humax UD-FOX je schopen přijímat signály v úrovních -25 až -75 dBm v modulaci QPSK (DVB-S) v symbolových rychlostech 1 až 45 Msymb/s s FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8 s přenosovým tokem MPEG-2 ISO/IEC 13818 (MPEG-2 MP@ML) s maximální vstupní rychlostí 15 Mbit/s. Přijímač podporuje obrazové formáty 4:3, 16:9 a letter box, rozlišení obrazu 720x576 a 720x480, zvuk MPEG/MusiCam Layer I a II. Přijímač je osazen pamětí flash 8 MB, RAM 32 MB a EEPROM 8 kb. Rozměry 250 x 40 x 180 mm a váží zhruba 1,2 kg. Spotřeba energie - maximálně 22 W.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články