Quantcast

DVB-T multiplex České televize startuje z Liberce a Votic

| Tisk

logo Česká televize (ČT) významně rozšíří pokrytí digitálním terestrickým signálem území České republiky. V pátek 31.7.2009 začne vysílat ze stanoviště Votice - Mezivrata a o den později z vysílače Liberec - Ještěd, kde nahradí stávající analogové vysílání programu ČT2. Dnes o tom informovala ČT.

Na konci července a začátkem srpna 2009 bude DVB-T multiplex 1, který provozuje Česká televze, posílena o dva výkonné vysílače - Liberec - Ještěd a Votice - Mezivrata. "Po jejich spuštění bude digitální zemské vysílání ČT dostupné bezmála 70 % obyvatelstva České republiky a pokryje více než 67 % území státu," uvedl Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

V pátek 31.7.2009 zahájí provoz multiplex 1 z kóty Votice - Mezivrata. Bude zapojen do jednofrekvenční synchronní sítě na K53, kde již pracují vysílače Praha - Cukrák a Praha - Žižkov. Žižkovský vysílač pracuje ve vertikální polarizaci, ostatní v horizontální.

Další významnou změnou je zahájení digitálního zemského vysílání přímo na severu Čech. Vysílač Liberec - Ještěd ukončí v noci na 1.8.2009 analogové vysílání programu ČT2. Na uvolněném kanálu se v časných ranních hodinách objeví multiplex 1 s programy České televize a Českého rozhlasu a významně přispěje k pokrytí Libereckého kraje, části Mladoboleslavska, Nymburska a Mělnicka.


obrázek
▲ Mapa č. 1 - Pokrytí multiplexu 1 z vysílače Liberec - Ještěd, K43, zdroj: České Radiokomunikace, a.s.

O vypnutí analogového vysílače Liberec - Ještěd byli diváci od 8.6.2009 informováni prostřednictvím speciálního piktogramu složeného ze čtyř bílých čtverců na obrazovce v pravém dolním rohu a byl vysílán jen na tomto vysílači. Diváci podle toho poznali, že tento vysílač bude brzy vypnut. Od 7.7.2009 byla do obrazu navíc vložena textová lišta s bližšími informacemi. Do vysílání ČT2 z Ještědu byly vloženy i speciální spoty, které nebyly v celoplošné distribuci ČT2.

"Analogové zemské vysílání ČT2 z vysílače Liberec – Ještěd včetně grafických prvků a spotu je využíváno jako zdrojový signál pro jedenáct analogových převaděčů a opakovačů (vysílačů malého výkonu, lokálního významu). Analogové převaděče ČT2 (vysílají na jiném kmitočtu než jejich zdrojový signál) tak sice vysílají v obrazu ČT2 piktogram, lištu i spot, ale jedná se jen o důsledek jediného možného technické řešení a i po 31. 7. 2009 zůstanou v provozu," uvedl Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

"Novým zdrojem se jim stane digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu z Ještědu spuštěné 1. 8 2009 v brzkých hodinách. Na něj pak budou přeladěné během krátké výluky v rozmezí několika hodin až dnů. Divákům přijímajícím signál z analogových převaděčů ČT2 Bělá pod Bezdězem, Frýdlant v Čechách, Hrdlořezy, Huntířov, Malá Veleň a Zlatá Olešnice tedy zůstane analogový příjem ČT2 prozatím zachován beze změny. Oproti tomu na analogových opakovačích ČT2 (vysílají na stejném kmitočtu jako jejich zdrojový signál) je prostřednictvím piktogramu, lišty a spotu správně signálizováno jejich nezbytné vypnutí současně s ukončením analogového zemského vysílání ČT2 z Ještědu, tedy k 31. červenci 2009. Analogové opakovače ČT2 Zálesní Lhota a Kytlice – Mlýny budou zrušeny, neboť v oblasti jejich pokrytí má být dle obou výpočetních modelů, které má Česká televize k dispozici pro vyhodnocení budoucího pokrytí svým digitálním zemským vysíláním, dostupný signál multiplexu veřejné služby na 43. kanálu z vysílače Liberec – Ještěd," popisuje Štěpán Janda.


obrázek
▲ Mapa č. 1 - Pokrytí multiplexu 1 z vysílače Votice - Mezivrata, K53, zdroj: České Radiokomunikace, a.s.



Vzniknou i další digitální terestrické dokrývače. "Analogové opakovače ČT2 Albrechtice – Desná a Pelechov budou přebudovány na digitální opakovače veřejnoprávního multiplexu se všemi programy ČT, protože v jejich oblasti pokrytí dle zmíněných výpočetních modelů naopak nemá být dostupné digitální zemské vysílání ČT z Ještědu. Ve všech případech bude Česká televize po 1. 8. 2009 vyhodnocovat reálné pokrytí svým digitálním zemským vysíláním a posuzovat potřebnost digitálních opakovačů, mj. s ohledem na počet diváků, kteří by je využívali. ČT už navázala spolupráci s dotčenými obcemi," přiblížil plány Štěpán Janda.

Vypnutí analogové ČT2 mohou někteří diváci dočasně vyřešit tím, že svoji anténu přesměrují na jiný analogový vysílač s ČT2. Například Trutnov - Černá Hora. Zde se již vysílá také piktogram. Analog na K40 skončí v noci na 1.9.2009. Na 40. kanálu se pak objeví multiplex 1.


obrázek
▲ Mapa č. 1 - Pokrytí České republiky signálem multiplexu 1, zdroj: České Radiokomunikace, a.s.

Multiplex 1 provozuje Česká televize a obsahuje programy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4, rozhlasové programy Českého rozhlasu (ČRo) a také elektronický programový průvodce (EPG).

redakce





Reklama




Vybrané články