Quantcast

Zgemma H7S - rychlý levný combo UHD přijímač s podporou DVB-S2X a multistreamů

| Tisk

Na našem trhu se objevil zajímavý linuxový UHD přijímač, který nese označení Zgemma H7S jehož výrobcem je firma Air Digital Technology, která nabízí řadu satelitních přijímačů a model Zgemma H7S je jejich vlajkovou lodí.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Zgemma H7S, přední panel (foto výrobce)

Tato značka má zajištěnu softwarovou podporu u všech nejznámějších týmů zabývajících se vývojem Enigmy 2. Neméně zajímavou informací je velmi příznivá cena tohoto přijímače.

Zgemma H7S umožňuje příjem satelitního vysílání nejen v běžně používané normě DVB-S2, ale také i v nové normě DVB-S2X. Použitý demodulátor umožňuje také příjem programů vysílaných v režimu multistream. Protože se jedná o combo přijímač, tak je k dispozici i příjem pozemního a kabelového digitálního vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Zgemma H7S, zadní panel

Přijímač má osazeny dva satelitní DVB-S2X tunery a jeden hybridní tuner umožňují příjem v normách DVB-C a DVB-T/T2. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor ARM Brahma 15 s hodnotou 12000 DMIPS a taktovací frekvencí 1,7 GHz. Přijímač obsahuje ohromnou paměť Flash 4 GB (eMMC) a RAM 1 GB (DDR3).

Přístroj umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přijímač pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).

Zgemma H7S má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přijímač umožňuje nahrávání na vestavěný pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Zgemma H7S, dálkové ovládání

Přijímač má podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkci HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Přístroj umožňuje přehrávání široké škály multimediálních AV souborů včetně videí s vysokým datovým tokem. Navíc je možné nainstalovat multimediální prostředí KODI v poslední verzi 17.6, což umožňují jen vybrané nejvýkonnější linuxové přijímače.

Přijímač je napájen externím napájecím adaptérem 12V/2,5A.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 260 x 205 x 50 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej a vpravo pod odklopným víčkem čtečka vestavěného univerzálního dekodéru, jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Zgemma H7S, pod kapotou

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstupy satelitního tuneru A a B), dále jeden IEC konektor (vstup hybridního tuneru), digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 3.0 port, dva USB 2.0 porty, tlačítkový vypínač, analogový AV výstup ve formě jack konektoru a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Dále je zde ještě HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.

Součástí balení je také průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, napájecí adaptér 12V/2,5A, šroubky s gumovými podložkami pro připevnění pevného disku k přijímači a napájecí a datový kabel pro připojení HDD.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední alternativní image Open ATV 6.2. Pro tento přijímač je k dispozici podpora vývojových týmu Open ATV, Open PLi, Open Droid, Open Spa, HD Freaks a Egami.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Zgemma H7S, přehled programů

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je velmi svižné a to do 2 sec.

V přijímače jsou napevno integrovány dva satelitní DVB-S2X tunery, typ Si2169D. Tuner dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK). To je jistě velmi příjemné.

Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru byla výborná. Porovnávání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 proběhlo na transpondérech britské BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně. S tímto tunerem jsem byl velmi spokojen.

Kvalitu signálu S/N lze zobrazit také v decibelech. Vyhledávání programů s velmi vysokými přenosovými rychlostmi SR nečinilo tuneru žádné potíže. Typickým příkladem jsou multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS 2A na pozici 74,7° východně, kde se používá SR 45 Msym/s.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Zgemma H7S, multi EPG

Také ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo zcela potíží, co jsem přijímači zadal, to také naladil. Tradičně jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, opět bez problémů. Přijímač však umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X.

Norma DVB-S2X se zatím používá zejména pro přenosové kanály. Je zde však jeden transpondér s pravidelným vysíláním a to na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně. Zde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.

V normě DVB-S2X se používají jiné hodnoty FEC, než na které jsme byli doposud zvyklý z normy DVB-S2.

Tyto nové hodnoty FEC však v menu Open ATV nenaleznete, nejsou třeba, přijímač pracuje v režimu automatického vyhledávání FEC, takže si s tím žádné starosti dělat nemusíte. Rovněž norma DVB-S2X je „schovaná“ v menu pod položkou DVB-S2.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Zgemma H7S, podrobné informace o pořadu

Hybridní tuner typ Si2168 naladil všechny pozemní digitální multiplexy v normách DVB-T a v DVB-T2 dostupné v mé lokalitě příjmu. Citlivost hybridního tuneru byla vynikající. Naladil jsem také přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a přechodový multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting s.r.o.

Lahůdkou je vysílání přechodového multiplexu č.11, kde se vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.

Přijímač překvapil velmi slušným obrazovým výstupem. Analogový AV výstup se ale moc nepovedl, ale ten již prakticky žádný výrobce do 4K přijímačů nedává.

Dálkové ovládání je docela povedené, tlačítka jsou velká gumová, směrovost dálkového ovládání je dostatečná, i když by mohla být ještě širší. V menu image Open ATV lze změnit typ dálkového ovladače za jiný typ, pozitivně jsem vyzkoušel dálkové ovládání k přijímačům Formuler. Bohužel dálkové ovládání pro přijímače VU+ s tímto přijímačem nepracovalo i když v image Open ATV, byla volba i pro DO VU+.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Zgemma H7S, hlavní menu

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.

Zálohování image celého přijímače pracuje v Open ATV zcela bez potíží. Obnova přijímače ze zálohy se musí ale provádět přes menu přijímače. Přijímač totiž podporuje tzv. multiboot a umožňuje nainstalovat do paměti až čtyři image. Nelze tedy použít klasickou metodu flashování s flash diskem při startu přijímače a stisknutým tlačítkem pro zapnutí přijímače. Tuto metodu lze uplatnit jen při flashování originálního image např. od týmu Open ATV.

Pro zprovoznění podpory hybridní televize HbbTV je třeba nainstalovat příslušný plugin, který je k dispozici online. Pozitivně jsem otestoval HbbTV České televize na aplikaci „iVysílání“, vše pracovalo bezchybně.

Plugin pro přehrávání videí z Youtube je k dispozici online k nainstalování z menu pluginů. Přehrávání videí bylo také bez potíží. Pro tento přijímač není k dispozici webový prohlížeč. Funkci transcoding použitý chipset nepodporuje, to by cena přijímače byla úplně někde jinde. Plugin na zobrazení live bitrate je plně funkční.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Zgemma H7S, konfigurace tunerů

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-40-Mbps 10bit.mkv“ nebo „Samsung Demo Oceanic 40 Mbps“ v rozlišení 1080p.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Zgemma H7S, FastScan

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na některých rádio kanálech Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+ ).

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače. V menu lze nastavit jas displeje v provozním i pohotovostním stavu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Zgemma H7S, SAT Finder

Co se mi nelíbilo, bylo neustále svítící logo firmy Air Digital vedle displeje, ale snad i zde bude do budoucna možnost regulace jasu. Přenosová rychlost mezi přijímačem a PC dosahovala na 1 Gbit/s lince přes FTP cca 80 MB/s, což je výborné.

Přijímač má také k funkci PIP (obraz v obraze). U HD nebo SD programů není žádné omezení a PIP funguje bezvadně. V případě UHD programů není možné UHD program zobrazit v malém PIP okně, ale pouze v hlavním okně, tedy stejné chování jako u ostatních 4K přijímačů. Jedinou zvláštností je, že musíte funkci PIP v menu povolit, aby Vám ji systém nabízel.

Lze nainstalovat také plugin pro zprovoznění funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. V pluginech je k dispozici online k instalaci také multimediální prostředí KODI 17.6, které pracovalo bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Zgemma H7S, příjem pozemního vysílání ČT2 HD v normě DVB-T2/HEVC

Doba startu přijímače (bootování) je cca 28 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s linuxovými přijímači lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvorů na horním krytu přijímače by mohlo být zcela jistě více. Nicméně zahřívání přijímače je minimální. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/2,5A. Výkonný procesor je osazen masivním pasivním chladičem, chlazení je tedy zajištěno výhradně pasivní cestou a plně to dostačuje.

Příjem multistreamů (MIS)

Multistream (MIS) umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Zgemma H7S, příjem UHD programu Travelxp 4K (paket HD+ na 19,2°E)

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 39°E, 21,5°E, 9°E, 4,8°E, 5°W, 12,5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.

Přijímač nemá podporu vysílací technologie T2-MI, která se také u distribučních linek používá. V Ku pásmu se ale T2-MI moc zatím nepoužívá, pouze na družici Astra 4A na pozici 4,8° východně ji používá ukrajinský operátor ZeonBud a to na 2 transpondérech (na jednom transpondéru zatím pouze u jednoho streamu). Velké využití technologie T2-MI je v C pásmu a to zejména ruskými satelitními operátory RSCC a RTRN.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Zgemma H7S, příjem programu 20 Mediaset HD v režimu MIS (5° západně)

V režimu MIS se programy, které jsou běžně kódované, vysílají volně. Nicméně i zde jsou klasické pay tv programy samozřejmě zakódovány. Volně jsou k dispozici některé zajímavé komerční programy, ale i programy veřejnoprávních televizí.

Na pozici 39°E nalezneme multiplex MIS s bulharskými programy, na 5° západně najdeme zase jak italskou veřejnoprávní televizi RAI v HD kvalitě, tak řadu italských soukromých kanálů. Jsou zde šířené kanály skupiny Mediaset jako Italia1, Canale 5 a Rete 4 a to nekódovaně a v HD kvalitě. Na této pozici najdeme zajímavé francouzské multiplexy, kde je opět řada komerčních kanálů v HD kvalitě nekódovaná.

Použitý demodulátor nedokáže zpracovat MIS na družici Hispasat na TP 11496 H, kde se vysílá nestandardní multiplex složených ze španělských programů. Druhý TP 11490 V, který se na Hispasatu využívá pro šíření MIS je již zpracován přijímačem korektně. Obdobně se chová většina linuxových přijímačů s podporou MIS.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Zgemma H7S, příjem programu 6ter HD v režimu MIS (5° západně)

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Pevný disk není výrobcem zabudován v přijímači. Vestavění pevného disku je tedy na uživateli nebo na samotném prodejci. Do přijímače lze vestavět pevný disk o velikosti 2,5“. Příslušné šroubky, gumové podložky a propojovací datový a napájecí kabel jsou součástí balení přijímače.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Samsung V-NAND SSD 850 EVO s kapacitou 500 GB. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.

Samozřejmostí je nahrávání na externí zařízení připojené na USB port nebo na síťové úložiště NAS. K dispozici je jeden USB 3.0 port a dva USB 2.0 porty.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Zgemma H7S, HbbTV ČT - aplikace iVysílání

Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače.

Bez problémů jsem nahrával mix UHD, HD a SD programů ze všech tří tunerů. Strop je někde kolem 20 programů, pak již došlo ke kolapsu přijímače, což je velmi slušný výkon. Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde můžeme v tomto případě nahrávat až 8 kódovaných programů současně.

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Převíjení SD, HD a UHD záznamů je v pořádku. Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Zgemma H7S, pluginy

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování SD, HD a UHD kanálů po síti např. do PC nebo do jiného satelitního přijímače. Přijímač samozřejmě umožňuje příjem IPTV vysílání.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Dekodér je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých ještě nebylo aplikované zvýšené zabezpečení), karty ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a Conax karty Antik Sat.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu tohoto přijímače, který nalezne pod odklopným víčkem na předním panelu přijímače.

Modul se však hůře vydělává ven, je třeba ho vysunout zevnitř přístroje. Tohle výrobci trochu uteklo.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Zgemma H7S, multiboot selektor

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Vyzkoušel jsem také CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval perfektně. Stejný modul používá i náš satelitní operátor DIGI CZ pro svoji platformu Nová DIGI CZ.

Dále jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. Nakonec jsem vyzkoušel modul Panaccess pro příjem platformy Pantelio na družici Hispasat, opět dekódování programů bylo bezproblémové.

Nahrávky u všech modulů jsou samozřejmě nešifrované. V image Open ATV lze po doinstalování patřičné „podpory“ provozovat dekódovací moduly v CI+ rozhraní. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready, Skylink Viaccess CAM701 nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat.

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice. Tradičně jsem vyzkoušel některé zahraniční CI+ dekódovací moduly, které mám k dispozici.

Testované moduly DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 (pro ruský paket Trikolor TV na pozici 36° východně), Neotion Fransat CI+ 1.3 (pro francouzský paket Fransat na pozici 5° západně) a MTS Irdeto CI+ 1.3 (pro ruský paket MTS na pozici 75° východně) pracovaly s přijímačem bez problémů a to včetně modulu pro příjem ruského paketu MTS, kde většina přijímačů má problém s dekódováním kódovaných programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, která se u satelitního operátora MTS používá.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Zgemma H7S, záznamy na HDD

Závěr

Zgemma H7S je rychlý UHD třítunerový přijímač, který umožňuje příjem programů v nové normě DVB-S2X a také příjem programů vysílaných v multistreamech. Kromě příjmu satelitních programů umožňuje příjem pozemních digitálních programů v nové normě DVB-T2/HEVC, která se bude u nás od roku 2021 výhradně používat.

Přijímač má velmi příznivý poměr výkon/cena. Zgemma H7S umožňuje současné nahrávání několika programů na vestavěný pevný disk, přehrává širokou škálu multimediálních souborů včetně videí s vysokým datovým tokem.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

* Zgemma H7S



Maloobchodní cena: 4590,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Zgemma H7S, o přijímači

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články