Quantcast

Satelitní receivery s hard diskem

| Tisk

 Satelitní receivery s hard diskem – nový trend v příjmu družicové TV

V dnešní době jsme svědky neustálého rozvoje výpočetní techniky a jejího nástupu i do příbuzného odvětví - spotřební elektroniky. Díky trendu rozšiřující se digitalizace rozhlasového a televizního vysílání se stávají současné receivery vlastně počítači s procesorem, pamětmi, dekodéry a nyní i s jednotkami pevných disků – hard disky, v takovém provedení, v jakém jsou osazovány do skříní osobních počítačů – „PCček“. Ano, v nabídce několika firem se již objevily digitální satelitní přijímače s hard diskem, které umožňují nahrávání programů v normě MPEG 2. V závislosti na velikosti HD a použitém software umožňují nahrávat od deseti až po cca 50 hodin ve stejné kvalitě, jak byl program přijímán. Jedná se tedy o opravdové digitální videorekordéry, které nám umožní záznam pořadů v nepřítomnosti a jejich pozdější shlédnutí v pro nás příhodnější době a případný přepis na „klasické“ video. Posledně jsem vzpomínal nový NOKIA Mediamaster 9900S, který se teprve připravuje k výrobě, jak jsem však byl upozorněn některými pozornými čtenáři tohoto webu, už dnes lze zakoupit receivery podobných parametrů od firmy KATHREIN a GRUNDIG i dalších, u nás méně známých výrobců.

Firma KATHREIN připravila digitální receiver UFD 552 s HD o velikosti 20 GB, který prý ale lze i dále rozšířit (např. na 80 GB), v základním provedení lze zaznamenat cca 8-12 hodin obrazu včetně audio doprovodu ve formátu Dolby Digital. Do paměti předvoleb (4 MB DRAM) lze uložit až 1800 TV a R stanic v Ku i C pásmu, MCPC i SCPC paketů (SR 2-45 Msymbol/s), receiver má přehledné menu, podporuje programového průvodce EPG, ovládá však pouze DiSEqC úrovně 1.1., má však 2 šachty CI pro zasunutí CA modulů s kartami pro příjem kódovaných programů. Je osazen SPDIF koaxiálním konektorem pro digitální audiovýstup a smyčkou s výstupním F konektorem pro připojení druhého, např. analogového receiveru. Podrobnější informace o tomto přijímači najdete na domácí stránce výrobce www.kathrein.de, případně na stránce německého fanouška a uživatele tohoto receiveru na http://satstation.net/winnetu/552main.htm. Za informace o tomto přístroji děkuji panu Miroslavu Hofmanovi.

Dalším satelitním receiverem je výrobek firmy GRUNDIG, personální digitální rekordér SELEXX PDR 5000S. I tento přístroj je osazen HD o velikosti 20 GB, což dle výrobce umožní záznam cca 10-12 hodin obrazu a zvuku, opět v normě MPEG 2 a audia v Dolby Digital. SELEXX umožňuje do 8MB SDRAM paměti zápis až 4000 předvolených TV či R stanic v Ku i C pásmu, MCPC i SCPC paketů (SR 2-30 Msymbol/s), opět má propracovaného průvodce EPG s informacemi o pořadech až na měsíc dopředu, ovládá však pouze DiSEqC úrovně 1.0. (!), a nemá bohužel žádné šachty CI pro zasunutí CA modulů s kartami pro příjem kódovaných programů. Je též osazen SPDIF koaxiálním konektorem pro digitální audiovýstup, výstupní F konektor pro připojení druhého receiveru však u něj nenajdete. Informaci o tomto receiveru mi zaslal pan Dr.Vratislav Strnad, kterému též děkuji za jeho ohlas na článek o Nokii 9900S, nakonec uvádí i informaci, že tento rok má přijít na trh i varianta receiveru GRUNDIG SELEEX osazená CI šachtami. Více se o představeném satelitním přijímači můžete dočíst na internetu na adrese www.grundig.de/produkte/sat/selexx.html.



Pan Henrich Sklenka mi zase zaslal informaci o satelitním receiveru TV BOX 1300-S u nás méně známé německé firmy MicroniK. S technickými parametry tohoto přijímače se můžeme seznámit na internetu na adrese http://www.micronik.de/dvb-tv/tvbox/tvbox1300.htm. Firma MicroniK jej osazuje hard diskem volitelné velikosti 10, 20, 30, 40, 60 či dokonce 80 GB, podle toho lze pořizovat záznamy obrazu v normě MPEG 2 od 4 až do 54 hodin, opět včetně audio doprovodu ve formátu Dolby Digital. Do paměti předvoleb lze uložit až 2000 TV a 1000 rozhlasových stanic v Ku i C pásmu, MCPC i SCPC paketů (SR 2-45 Msymbol/s), receiver má přehledné menu, podporuje programového průvodce EPG, ovládá DiSEqC úrovně 1.2. i 2.0, a má volitelně možnost rozšíření až na 4 šachty CI pro zasunutí CA modulů s kartami pro příjem kódovaných programů. Je osazen SPDIF koaxiálním konektorem pro digitální audiovýstup a smyčkou s výstupním F konektorem pro připojení druhého, např. analogového receiveru.

Tolik první, stručné informace k tomuto novému druhu satelitních receiverů, jedná se určitě o zajímavé přístroje, jejich většímu rozšíření však v současnosti brání vyšší pořizovací cena, která dosahuje u našich západních sousedů částek 2000 až 3000 DM, samozřejmě v závislosti na provedení, vybavenosti a také na velikosti hard disku.

ing. Václav Hrubec





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články