Quantcast

HDTV set top box Quali-TV QS 1080IRCI v praxi

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Přední panel HDTV přijímače Quali-TV QS 1080IRCI
V dnešní recenzi bych se rád věnoval holandskému satelitnímu přijímači Quali-TV QS 1080 IRCI. Tento přijímač již zde byl představen, takže bez dlouhého úvodu lze říci, že se jedná o přijímač, který umožňuje nejen příjem SDTV (MPEG-2) ale i HDTV vysílání. Na předním panelu se nachází kromě řady tlačítek, také dva volné CI sloty a čtečka podmíněného systému Irdeto. Spolu s přijímačem je dodávána přístupová karta Irdeto 2 na kanál HD1 (Euro 1080). Karta by měla být aktivní do roku 2010. Ale zpět k přijímači. Na zadním panelu se nachází řada konektorů, které na běžném přijímači nenajdete. Je zde k dispozici video VGA výstup, video DVI výstup, video výstup Y/Pb/Pr (pro HDTV monitory), dále již tradiční RS 232 konektor, dva SCART konektory (TV + video/dvd), vstup a loop through LNB, digitální audio SPDIF a tři cinch výstupní konektory (video+ audio).

Popis menu a chování přijímače


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Zadní panel HDTV přijímače Quali-TV QS 1080IRCI
Menu vypadá poněkud netradičně a chybí zde spousta věcí na které jsme zvyklí u „běžných“ satelitních přijímačů. Vyhledávání kanálů a vůbec celý sytém menu není nejpřehlednější. Není zde možnost zadávat tzv. pidy, takže jste připraveni o některé programy. Vyhledávání je ale velmi svižné, což se ale o pohybu v menu moc říci nedá (občas to „tuhlo“). Vůbec reakce na povely z dálkového ovládání nebyly dobré. Nebylo to způsobeno směrovostí dálkového ovládání jako tomu je třeba u Emtechů, bude se zde jednat o jiný problém. Možná to byla jen kusová záležitost, ale od takového high - endového přijímače bych v tomto směru tohle nečekal.

Příjem programů


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Hlavní menu HDTV přijímače Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem programů s běžnými hodnotami „symbol rate“ nečinil přijímači žádné potíže. Příjem SCPC kanálů však již bezproblémový nebyl. Přijímač si nedokáže s některými kanály vůbec poradit a to s programy, které mají SR pod cca 3 Mbit/s. Buď je nenaladí vůbec (např. Óčko TV, Raze TV apod. na Astře 3A) nebo je zobrazuje s výpadky (např. Rustavi 2, Kon TV apod. na Eurasiasatu 1). Kupodivu, ale program Tatlises TV (SR 2400) na Eurasiasatu 1 přijímač naladil a příjem byl v pořádku.

Přepínání mezi programy na jednom transpondéru je velmi rychlé, o něco málo pomalejší je mezi různými transpondéry, obraz vždy „zamrzne“ a pak se teprve přepne na další kanál. Pro natáčení je zde k dispozici až 49 satelitních pozic. Přijímač ovládá protokoly Diseq 1.0 a 1.2.


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem transpondérů na HDTV přijímači Quali-TV QS 1080IRCI
Indikátor signálu je i v procentech, ale vždy se musí počkat na nápis „Lock“ , pak teprve je možné zahájit prohledávání požadovaného transpondéru. Přijímač umožňuje dle návodu uložit až 2900 TV a rádio programů. Ještě jsem vyzkoušel příjem parlamentního kanálu 24.cz, který činí některým přijímačům problémy. Obraz i zvuk byl naprosto v pořádku.

Příjem v C pásmu

Příjem v tomto pásmu přijímači nečinil žádné problémy a bezproblémově naladil i ruské programy na Expressu A1R, kde se používá vysoká SR 33.477 Mbit/s. Rovněž příjem v NTSC byl v pořádku, přijímač automaticky přepnul na tuhle normu. Citlivost tuneru byla zkoušena na programu UTV Uganda na Intelsatu 906 a na programu „The Pentagon channel“ na satelitu Intelsat 10-02. Citlivost tuneru ovšem nepatří mezi silné stránky tohoto boxu, takže pro DX příjem bych ho určitě nedoporučoval. Ale pro příjem běžných programů plně postačí.

Příjem HDTV


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem kanálů v MPEG-2/4:2:2 na HDTV přijímači Quali-TV QS 1080IRCI
V dodaném přijímači byl nainstalován software SV_2.59., loader 3.3. Nejprve mě zajímalo jak si přijímač poradí s HDTV vysíláním. Jak víte, moc se v této normě toho ještě nevysílá, ale i tak na odzkoušení to stačí. Ihned na začátek musím říci, že obraz i zvuk je jako víno a to nejen v HDTV, ale i při běžném Mpegu-2, to se jen tak nevidí, opravdu se mi to velmi líbilo. Nejprve jsem si naladil program HD1 na Astře 1H, který je kódován systémem Irdeto 2, vložil jsem přístupovou kartu a po chvíli se přede mnou objevil dekódovaný obraz. Zrovna běžel záznam koncertu Vídeňské filharmonie, obraz i zvuk byl špičkový. Jen tak pro zajímavost ten samý program HD1 se vysílá nekódovaně (zatím) přes satelit Astra 3A, ihned jsem to vyzkoušel a viděl jsem, že běží ten stejný program. Kódovaný signál HD1 je rovněž k dispozici na satelitu Sirius 2. V HDTV se vysílá ještě promo vysílaní Astra, opět na několika satelitech, toto vysílaní není kódováno. Na satelitu Atlantic Bird 3 je možné nyní zachytit promo vysílaní programu HD Forum. Občas se na Pro 7 objeví nějaký pořad v HDTV a to je zatím asi všechno.

Příjem MPEG 4:2:2

No a nyní následuje jedno velké překvapení, tento přijímač umožňuje rovněž příjem kanálů vysílaných v normě MPEG 4:2:2. No pro mě to sice překvapení nebylo, protože jsem četl rezenci tohoto přijímače v posledním čísle mnichovského časopisu Tele Satellit, ale i tak jsem se na to velmi těšil, až si to osobně vyzkouším.


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Informaci o verzi s/w a h/w HDTV přijímače Quali-TV QS 1080IRCI
Jak jistě víte tato norma se často užívá pro přenosové kanály, tzv. feedy. S použitým softwarem, který byl v přijímači nebyl příjem této normy úplně čistý, tak jak právě psali i v Tele Satellitu. V prvním TV řádku a na konci obrazu se vyskytovaly chyby, zvuk byl bezproblémový. Ale i tak se vysílání dalo v pohodě sledovat.

Mně to ale nedalo a podařilo se mě získat nejnovější software do tohoto přijímače. Jednalo se o verzi SV_2.76. Upgrade proběhnul naprosto v pořádku, tak jsem v napětí očekával výsledek. A ten se skutečně dostavil v podobě naprosto čistého příjmu Mpeg 4:2:2. No prostě paráda. Asi nejvhodnějším satelitem na tuto normu je Eutelsat W3A na 7° východně, přijímač bez problému naladil vše co bylo momentálně k dispozici. Obraz i zvuk byl na všech přenosových trasách vynikající.


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Video výstup HDTV přijímače Quali-TV QS 1080IRCI
Je potěšitelné, že se na našem trhu objevil přijímač, který „umí“ tuto normu, kterou doposud zvládaly jen DVB karty. Nakonec jsem si ještě naladil vysílání známé arabské zpravodajské stanice Al-Jazeera, která používá tuto normu na satelitu Eutelsat Sesat, kde je toto vysílání bráno jako distribuční pro další operátory a není určeno pro DTH příjem.

Spolupráce s CI moduly

Byly odzkoušeny moduly Cryptoworks, Viaccess, Conax, Matrix, Alphacrypt, všechny pracovali korektně. Nakonec jsem se zaměřil na současný příjem českých a slovenských programů. Při přepínaní se objevovala tradiční hláška „Sorry you cannot …“, kterou bylo nutné odstranit pomocí tlačítka „exit“. Přechody z nekódovaného vysílaní na kódované a naopak byly bezproblémové.

Ostatní funkce


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem přenosového kanálu v MPEG-2/4:2:2
na HDTV přijímači Quali-TV QS 1080IRCI
V poslední verzi softwaru se kromě VBI teletextu objevily rovněž titulky. Teletext bezproblémově zvládnul češtinu, jen jako již tradičně u všech přijímačů nezobrazuje diakritiku nad velkými písmeny. Barevné podání ani velikost ovšem nejsou nejlepší. Působí „vybledle“ a je i poměrně malý. Ve výstupním videosignálu, ale teletext chybí, takže musíte používat pouze ten co Vám nabízí přijímač. Rozlišení obrazu lze měnit pomocí tlačítka na dálkovém ovládání. Záleží na tom jaké výstupní zařízení (monitor, projektor) máte připojeno. Můžete používat tyto rozlišení 1080i, 720p, 576p. 576i (PAL).

Tvůrci softwaru si ale moc nedali záležet na EPG. Rozšířené informace jsou velmi ořezány a to i na běžných programech. O příjmu EPG na více dní dopředu si můžete nechat jenom zdát. Celkově je grafické provedení docela nešťastné. Na druhou stranu přijímač umí uložit audio stopu na jednotlivou předvolbu. Přepnou levý nebo pravý audio kanál nelze vůbec. Snad v příští verzi softwaru.

Přijímač má i funkci PIP (obraz v obraze), je to ale spíše jen doplněk. Editace kanálů je jen velmi základní. Můžete jednotlivě přesouvat programy nebo je mazat. Změna názvu družice ani kanálu není možná.

Závěr




Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem přenosového kanálu v MPEG-2/4:2:2
na HDTV přijímači Quali-TV QS 1080IRCI
Na našem trhu se objevil docela zajímavý přijímač, který umožňuje příjem nejenom SDTV ale i HDTV a MPEG 4:2:2! Obraz i zvuk je vynikající. Prostřednictvím vestavěného dekodéru umožňuje příjem kódovaných programů v systému Irdeto. Přijímač lze také použít i na příjem českých a slovenských programů ze satelitu.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík
26.1.2005

Další foto z příjmu:

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem HDTV kanálu SES Astra na HDTV boxu Quali-TV QS 1080IRCI


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem HDTV kanálu HD1 na přijímači Quali-TV QS 1080IRCI


Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Quali-TV QS 1080IRCI
Příjem EPG na stanici PRO7






Reklama




Vybrané články