Quantcast

Kaon KVR 1000 plus v praxi (1.)

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Kaon PVR-1000plus
Přední panel přijímače Kaon PVR-1000plus
V poslední době se mě dostal do rukou další satelitní přijímač s možností vestavění harddisku. Jedná se o korejský přijímač Kaon KVR 1000 plus. Tato značka je na našem trhu dost známá a oblíbená. Dost jsem o tomto přijímači četl a tak mě zajímalo, jak si povede v praktických testech.

Popis přijímače

Přijímač má k dispozici výměnný šuplík, do kterého je možné zabudovat HDD. Bohužel opět rozměry šuplíku neodpovídají tomu co máte v PC, což si myslím je velká škoda a stále doufám, že se mě do rukou dostane přijímač, který bude mít ten „správný“ šuplík. Ale zpět k popisu přijímače. Na předním panelu se dále nachází dva sloty pro CI moduly a USB konektor. Tlačítka pro ovládání přijímače jsou netradičně umístěna nahoře na přijímači a umožňují kompletní ovládání přijímače. Nakonec naší pozorností neunikne velký multifunkční display.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Kaon PVR-1000plus
Zadní panel přijímače Kaon PVR-1000plus
Zajímavější je pohled na zadní panel, kde již letmým pohledem zjistíte, že je tady toho opravdu dost. Přijímač má vestavěné dva tunery, takže tady najdete dva F konektory pro připojení dvou konvertorů, samozřejmě nechybí ani průchozí smyčka pro další přijímač a to opět pro oba tunery. Z tradičních konektorů se zde nachází dva SCART konektory (video + TV), anténní vstup a výstup, SPDIF konektor (koaxiální a optický), RS 232 konektor a dva audio cinch výstupní konektory.

Navíc zde nalézáme další video cinch výstupní konektor, S-Video konektor a dvě sady vstupních cinch konektorů (video + audio L/R). První sada je určena pro nějaké analogové zařízení, já měl zde připojený videorecordér. Druhá sada je určena pro další analogové zařízení, zde je možnost připojení hlídací kamery. Nakonec zde najdete ještě konektor RJ 45 (pro síť Ethernet), který se používá pro dálkové řízení přijímače přes vaše PC. Jedná se o tzv. RMSC funkci – Remote Monitoring Control Systém, která také bude v testu popsána.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Kaon PVR-1000plus
Dálkové ovládání
přijímače Kaon PVR-1000plus
Ještě informace o použitém hardwaru a softwaru:

MODEL: KVR-1000PLUS
Info: 01.01.10-D080
S/W: V01.01.07
H/W: V06:4:1:32:00:04
00:11:2F:05:58
Loader: V3.1.3

Menu přijímače

Menu přijímače je pojato netradičně jako 3D a vypadá opravdu velmi pěkně. První submenu je „Instalace“. Ta vám umožní vyhledávání programů, nastavení funkce USALS, kopírováni jednoho tuneru na druhý apod. Zastavil bych se u vyhledávání programů. Toto menu je typicky „kaonovské“ a je přejato z předchozích modelů. Musím se přiznat, že mě tohle zpracování nijak neuchvátilo.

Máte k dispozici cca 50 předvolených satelitních pozic. Satelity a jednotlivé transpondéry lze jednoduše editovat i přidávat. To je velmi příjemné, pokud by vám některá družice v seznamu chyběla, tak si ji můžete doplnit. V rozšířeném vyhledávání je samozřejmostí i zadávání PIDů.

Síla a kvalita signálu je zobrazena nejen typickým „teploměrem“, ale i údajem v procentech. Údaje se skutečně mění podle přijímaného signálu, takže se vám nestane jako u některých přijímačů, že máte stále kvalitu 100 %.

Pro přijímač není problém cokoliv naladit. Nejprve jsem vyzkoušel řadu scpc kanálů na družících Astra 3A, Euroasiasat 1, Telstar 12, NSS 7 apod. Přijímač neměl problémy ani s programy pod 2 Mbit/s (i když v návodu je rozsah 2 – 45 Mbit/s). Rovněž velké hodnoty SR nečinily přijímači žádné obtíže. Co už nedokázal byl kanál TCT network na družici NSS 7, kde je SR velmi vysoká a to 39.9 Mbit/s.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Kaon PVR-1000plus
Hlavní 3D menu přijímače Kaon PVR-1000plus
Jako již tradičně jsem vyzkoušel i příjem programů v C pásmu. Naladil jsem si mé oblíbené ruské programy (3675 R) nyní na novém satelitu Express AM1 na 40° východně a řadu dalších na ostatních satelitech. Nikde jsem nezaznamenal žádný problém. V závěru jsem přece na jeden nedostatek narazil a to je příjem NTSC, přijímač by měl v TV režimu „multi“ automaticky přepínat mezi normami, bohužel to nepracuje a bylo nutno manuálně přepnout na příslušnou normu.

Citlivost tuneru byla kontrolována na hraničním příjmu programu UTV Uganda na satelitu Intelsat 906 a dále pak na programu „The Pentagon channel“ na satelitu Intelsat 10-02. Citlivost byla vynikající a oba programy jsem mohl nerušeně sledovat.

Ještě jednu praktickou poznámku bych měl. Hodnoty SR je vhodné u tohoto přijímače zadávat přesně, jinak se vám může stát, že přijímač nic nenaladí a nebo naladí, ale program se trhá. To se mě stalo právě, když jsem zkoušel naladit program UTV Uganda.

Ale vraťme se zpět k menu přijímače. Další submenu je věnováno editaci seznamu kanálů. Zde můžete jednotlivé kanály mazat, přesouvat nebo uzamčít. Programy je možno zařadit do 32 favoritních skupin nebo do skupin podle žánrů (filmy, sport, vzdělání apod.). Dále je možné také programy třídit podle různých kritérií (podle abecedy, satelitu, kódovacího systému, providera apod.).

Tlačítkem OK vyvoláte seznam programů, škoda jen, že jeho odstranění je nutno provést tlačítkem „exit“ a nezmizí samo po přepnutí na jiný program. Další věc, která se mě moc nelíbila a opět je to typická vlastnost Kaonů je, že pokud naladíte nějaký nový program, tak se vám objeví po stisku tlačítka OK jen seznam kanálů z družice, kterou jste právě ladili. Pak musíte dat třídění a zobrazit všechny satelity.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Kaon PVR-1000plus
PIP (picture in picture)


přijímače Kaon PVR-1000plus
programy Kabel1 a Pro7
Další submenu je „Průvodce programem“. No EPG není silnou zbraní Kaonu. Grafické provedení je velmi slabé. Informační lišta neobsahuje ani název vysílaného programu natož toho následujícího. Musíte stisknout tlačítko EPG, kde se vám název objeví i s časovými údaji. Bohužel počet znaků názvu pořadu je díky grafickému zpracování značně omezen.

Pokud chcete vidět název celý (nebo skoro celý) musíte si vyvolat podrobné informace o pořadu. Tady už to vypadá, jak to vypadat má. Podrobné informace o pořadu jsou celé, neoříznuté, jen to zařazení do žánrů u některých providerů nesedí.

Vyzkoušel jsem příjem EPG na řadě různých paketů (Sky Italia, Digital +, TV Cabo, Telenor) a podrobné informace o programu byly korektně zobrazeny. Přijímač si hravě poradil i s azbukou na programech ruského paketu NTV+. Samozřejmě informace na kanálech UPC Direct nejsou zobrazeny korektně.

Pokračování příště.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články