Quantcast

HDD receiver Topfield TF5510 PVR v praxi

| Tisk

Topfield TF5510PVR
Přední panel přijímače Topfield TF5510PVR
V dnešní recenzi bych pokračoval dalším satelitním přijímačem korejské firmy Topfield. Po modelu TF4000 PVR, který jsem Vám představil zde , nyní následuje vlaková loď model TF5510 PVR. Kromě tohoto high endového typu firma Topfield v poslední době vyrábí různé modifikace modelu TF5000 PVR. Jedná se o různá barevná provedení (Black Panther, Polar White, Masterpiece) a k přijímači je dodáváno jiné dálkové ovládání. Podle informaci dodavatele je model 5510 určený pro český a slovenský trh.

Přednímu panelu vévodí velice pěkný alfanumerický display, který zobrazuje nejen názvy programů, ale i různé další informace. Dále se zde nachází základní tlačítka nutná pro ovládání přijímače, pod víčkem nalezneme dva CI sloty a čtečku vestavěného modulu Conax.

Topfield TF5510PVR
Zadní panel přijímače Topfield TF5510PVR
Zadní panel je bohatě osazen různými konektory. Tento přijímač je také dvoutunerový jako jeho předchůdce. Takže zde naleznete dvě dvojice F konektorů, dále pak anténní vstup a výstup, výstupní video cinch konektor, pár audio cinch konektorů, SPDIF konektor, RS232 konektor, USB 2.0 konektor a nakonec ještě S-Video konektor.

Popis menu

Menu přijímače je velmi pěkně zpracováno, jak už je to u Topfieldu dobrým zvykem. Struktura je podobná jako u typu TF4000 PVR. Nebudu tedy již podrobně popisovat jednotlivé položky. Soustředíme se jen na odlišnosti, těch ale není mnoho. Graficky je menu ještě lépe čitelnější díky většímu písmu a hezčímu podkladu oproti modelu TF4000 PVR. Co zde ale chybí, je možnost editace jednotlivých satelitů a transpondérů. To ale zase tak kritické není, protože je to možné prostřednictvím editoru v PC.

Přibyla samozřejmě položka „Conditional Access“ pro informace o vložené kartě ve vestavěném dekodéru Conax. Jazyk menu je možné navolit do slovenštiny (velké množství chyb), čeština zatím v této verzi firmwaru chybí. Takže jsem zůstal u angličtiny.

V menu „Information“ nalezneme informace o použitém hardwaru a softwaru:

System ID: 436
Loader Version: L4.36
Device Version: v. 5.2.66
Application Version: TF-NCPC 5.11.56
Last Update: Mar 30 2005

V přijímači byl software z ledna tohoto roku, bez problémů jsem provedl upgrade na poslední verzi z 30.3.05.

Chování přijímače

Mohlo by se zdát, že díky podobnosti menu s předchozím modelem nebude co testovat, ale opak je pravdou. Hardware přijímače je naprosto odlišný. Proto i chování přijímače bylo velmi odlišné. Přijímač je o něco pomalejší oproti modelu TF4000 PVR, přepnutí trvá cca 1 sec, ale i to je samozřejmě skvělé, u kódovaných programů cca 2 sec.

U modelu TF4000 PVR bylo sice přepínání super rychlé (cca 0.5 sec), ale jak jsem v minulém článku psal, bylo to vykoupeno efektem „robosound“, který byl někdy docela nepříjemný. U tohoto modelu se s tímto jevem nesetkáte, zvuk je stále naprosto čistý.

Reakce na povely v menu je okamžitá. Dálkové ovládání je stejné jako u typu TF4000 PVR, je vynikající, přijímač přijímá povely z různých směrů. Příjem běžných scpc programů nečiní žádné obtíže. Zkoušel jsem programy z družic Astra 3A, Turksat 1C, Telstar 12 apod.

Nejdou ale naladit programy pod cca 2 Msym/s, což model TF4000 PVR uměl. Přijímač si nedokázal poradit ani s programem TCT Network na satelitu NSS 7, kde je velmi vysoká SR 39.999 Msym/s. Ale to jsou přece jen extrémy, které běžný divák vůbec nezaregistruje.

Topfield TF5510PVR
Hlavní menu přijímače Topfield TF5510PVR
Příjem v C pásmu byl bezproblémový, přijímač má velmi citlivý tuner, problémy byly jen při příjmu ruského paketu na družici Express AM1, stejné jako u modelu TF5000 PVR. U předchozího modelu TF4000 PVR se tento problém nevyskytoval.

Přijímač není schopen narozdíl od modelu TF4000 PVR zobrazit obraz na českém parlamentním kanále 24.cz.

Obraz přijímače je vynikající a to jsem měl ho zapojený jen pře Scart, zkusil jsem rovněž S-Video výstup, opět jsem dostal perfektní obraz.

Přijímač dokáže uložit na předvolbu audio stopu a také levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má vestavěný teletext, české znaky se zobrazovaly bez problémů.

EPG

Jedním slovem je vynikající. Opravdu parádní podívaná, která se jen tak u jiných satelitním přijímačů nevidí. Krásně zobrazuje podrobné informace u programů z různých paketů jako Sky Italia, Cabo, Telenor, Canal Digitaal apod. Nikde žádný problém. Písmo i podklad jsou velmi vhodně zvoleny, jako i velikost zobrazovaného okna.

Přijímač umožňuje i tzv. MediaHigway EPG, které vysílá holandský nebo francouzský Canal+ na satelitech Astra. Načtou se Vám tak informace, které jiné satelitní přijímače nikdy nezobrazí, je to třeba přehled programů na týden dopředu. Tuto funkci mívají většinou jen boxy dodávané providerem pro daný paket.

Spolupráce s HDD

Opět bych mohl použít to samé hodnocení jako v předchozím odstavci, tedy vynikající. Přijímač nahrává jako pila a je mu úplně jedno o co se jedná, tedy jaký datový tok musí zpracovávat. V přijímači jsem měl disk Maxtor 80 GB, vyzkoušel jsem i Seagate 40 GB a WD 80 GB. Se všemi disky přijímač spolupracoval k plné spokojenosti. Nahrávání i přehrávání je naprosto bezproblémové.

Topfield TF5510PVR
EPG přijímače Topfield TF5510PVR
Přijímač umožňuje dva programy zaráz nahrávat a další sledovat, neumí interně sdílet dekódovací kartu. Funkce Timeshift se dá vypnout, takže disk přejde do sleep modu za cca 5 min. Pokud si vzpomínáte, tak v recenzi modelu TF4000 PVR jsem popisoval problém při nahrávání kódovaných programů přes modul Matrix, tady se s tímto problémem již nesetkáte.

Spolupráce s CI moduly a s vestavěným modulem Conax

Byly použity různé dekódovací moduly Cryptoworks, Conax, Alphacrypt, Viacces, IceCrypt, Matrix. Spolupráce byla bezproblémová. Měl jsem dokonce zapůjčeny od prodejce moduly Reality Cam a Dragon 4.1 (twin). S Reality modulem nebyl žádný problém, s Dragonem přijímač nepracoval (stále hlásí jen inicializing).

Protože má tento přijímač vestavěný dekodér Conax, vyzkoušel jsem i jeho funkci. Pro tento účel jsem měl k dispozici dvě zapůjčené originální karty. První karta byla od firmy Technisat a složí k dekódování některých rádio programů na satelitu Astra, spolupráce byla bezproblémová, v budoucnu se má nabídka rádio programů rozšířit.

Další karta byla od Telenoru Slovakia určená pro TV JOJ. Přijímač kartu akceptoval, ale zápisy oprávnění byly chybně zobrazeny, na rozdíl od klasického modulu Conax. Přijímač však bezproblémově dekódoval kanály Kiosk v módu preview i kanály Big Brother.

Pokud byla ale jakákoliv karta Conax vložena v přijímači, tak se zvětšila prodleva při přepínaní kódovaných programů pomocí vloženého CI modulu. No to se mě vůbec nelíbilo.

Příjem českých a slovenských programů

No tady mohu přijímač velmi pochválit. Při přepínání se neobjevuje známá hláška „Sorry you cannot …“ S novým modulem Cryptoworks v. 3.01.007 či modulem Alphacrypt není naprosto žádný problém.

Při použití staršího modulu Cryptoworks 1.15.015, se po vstupu do menu zastavilo dekódování. Rovněž použití dvou těchto starších modulů se přijímači moc nelíbilo. Samozřejmě , že jsem přijímač také testoval na přechody z nekódovaného vysílání na kódované a naopak. Opět naprosto bez problémů.

Spolupráce s PC

Jestli si vzpomínáte, tak v předchozí recenzi modelu TF4000 PVR jsem popisoval, jak jsem připojil šuplík s HDD k přijímači. Zkusil jsem to i zde, ale bohužel bez úspěchu. Je to dáno právě jiným hardwarem přijímače. Příčina neúspěchu byl dlouhý IDE kabel (já měl 30 cm). Němci uvádí na svém diskusním boardu maximální délku kolem 20 -25 cm, nebo řešení přes IDE/S-ATA adaptér. Bohužel takováto délka IDE kabelu se nevyrábí.

No ale mě to přesto nedalo a tak jsem si objednal od specializované firmy vše potřebné na výrobu vlastního IDE kabelu. A úspěch se dostavil, použil jsem kabel minimální délky, která ještě stačí na propojení se šuplíkem, bylo to cca 17,5 cm. Poté jsem vyzkoušel o trochu delší kabel cca 23 cm, opět bez problémů.

Formát disku sice zase není FAT nebo NTFS a dokonce není shodný asi s modelem 4000, ale stačí opět použít vhodný software (TF tool, DVR Studio apod.) a disk je viditelný. Veškeré nahrávky jsou ve formátu mpeg 2 – transport stream.

Topfield TF5510PVR
Pohled do přijímače Topfield TF5510PVR, připojený HDD
Přijímač má k dispozici USB 2.0 výstup. Ten už bychom ani nepotřebovali, když máme šuplík, to se přenášejí filmy jedna radost. Ale přece jen by byla škoda ho nevyužít. Upgrade softwaru přes USB je téměř okamžitý, o přenášení settingu nemluvě. Samozřejmě, že je možné na tyto přenosy použít klasický RS232, který je ale podstatně pomalejší.

Na úpravu settingu jsem použil software VEGA, editor to není špatný, jen mě chyběla možnost manipulace s více kanály najednou. Co je ale podstatné byla možnost editace a přidávání nových družic.

TAP aplikace

Nakonec se ještě musím zmínit o tzv. TAP aplikacích. Jsou to takové malé prográmky, které se umisťují do adresáře „Program Files“ na HDD přijímače. Je jich celá spousta a musím říci, že naši němečtí kolegové v tomto směru rozhodně nezahálí. Přijímač tak získá nové funkce, které originální firmware nenabízí.



Já jsem si vyzkoušel celou řadu TAP aplikací, např. alternativní EPG, které na německých programech bylo naprosto dokonalé a předčilo již tak vynikající firemní EPG. Dále jsem vyzkoušel jiné zobrazení údajů na alfanumerickém displeji. U firemního provedení mě docela vadilo, že dlouhé názvy programů či pořadů stále rotují na displeji. Použití TAP tento problém odstranilo, navíc na displeji se zobrazují i další informace, které originální firmware neumí.

Závěr

Vynikající high endový přijímač, jehož předností je bezproblémové nahrávání a přehrávání programů. Dokáže spolupracovat s většinou dekódovacích CI modulů (kromě Dragonu). Je vhodný na příjem českých a slovenských programů v systému Cryptoworks.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Staňkova 33, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače a karty Conax na dekódování rádio programů firmy Technisat.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články