Quantcast

Lemon 030-CI - mobilní satelitní set top box

| Tisk

Lemon 030-CI - mobilní satelitní set top boxV dnešní recenzi se budu věnovat přijímači u nás méně známé značky Lemon a to modelu 030-CI. Na první pohled zaujme malým rozměrem, přesto žádný z důležitých konektorů nechybí. Na předním panelu se vedle displeje nachází tři funkční tlačítka a dále pod odklopným víčkem se nachází dva CI sloty.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, SPDIF konektor (koax + digitál), RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Nakonec zde ještě nalézáme konektor pro napájení přijímače 12V. Takže tento přijímač je předurčen na mobilní využití, kdy jsme na cestách nebo někde kampujeme a rádi by jsme stále přijímaly naše oblíbené programy. K přijímači se dá dokoupit i příslušný napájecí kabel 12V do autozapalovače.

Popis menu

Přijímač má k dispozici menu v několika jazycích včetně češtiny. Občas je překlad trochu krkolomný, ale na to si určitě zvyknete. Jednotlivé položky v menu jsou zcela standardní a myslím, že není třeba je popisovat. Vyhledávání programů je automatické nebo manuální. Při hledání programů je možné zadávat i pidy.

Dokonce je možné při manuálním přidávání programů zadat i jeho SID. Vše je možné samozřejmě editovat. Síla a kvalita signálu je znázorněna klasickým proužkem, bohužel chybí zobrazení v procentech. Přijímač umí komunikovat s motory pomocí Diseq 1.2, nemá k dispozici funkci USALS.

Příjem programů a chování přijímače

Lemon 030-CI - mobilní satelitní set top boxLadění programů je naprosto bezproblémové a hlavně velmi rychlé. Také i přepínání mezi programy je velmi rychlé, a to i mezi scpc kanály nebo zakódovanými programy což mě příjemně překvapilo. U kódovaných programů se zobrazuje na obrazovce použitý kódovací systém. Příjem scpc kanálů je možný od 2 Mbps, nižší rychlosti už přijímač nezvládnul, ale to běžnému uživateli plně dostačuje.

Protože byl v přijímači firmware z roku 2003 provedl jsem nejprve jeho upgrade na verzi 990 z 18.3.2005. Upgrade probíhal přes RS232 naprosto bez problémů.

Přijímač se během testování choval stabilně. Výhrady bych měl určitě k velmi úzké směrovosti dálkového ovládání. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se nezobrazují úplně v pořádku, občas je chybná diakritika, velká písmena jsou bez diakritiky. Teletext je pěkně čitelný, titulky se mě nepodařilo (!) aktivovat. To mě docela překvapilo, i když v uvedený moment se vysílaly (BBC Prime, National Geografic).

Lemon 030-CI - mobilní satelitní set top boxPříjem českého parlamentního kanálu 24.cz byl bezproblémový.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač bohužel neumí přepnout na normu NTSC, kterou některé programy také používají.

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem přijímač s celou řadou různých modulů jako Cryptoworks (1.15.015, 3.02.007), Conax 4.00e, Skycrypt, Alphacrypt, Viaccess 1.20 a Matrix. Spolupráce byla bezproblémová, jen u modulu Viaccess s originální kartou na švýcarský paket SRG SSR došlo k resetu modulu při pokusu o přečtení informací na kartě.

Příjem českých a slovenských programů pomocí modulu Cryptoworks a dubleru s kartami Czechlink a Slovaklink byl bez závad (samozřejmě že je možné použít i dva moduly Cryptoworks). Při přepínání se neobjevuje žádná rušivá hláška. Navíc je dekódovaní téměř okamžité což uživatele jistě potěší.

EPG

I na tomto místě jsem přijímač docela potrápil. Přijímači nečiní problém zobrazovat jakékoliv vysílané informace od různých providerů. Nevýhodou je, že podrobné informace o pořadu jsou někdy oříznuta a to z důvodu velikosti okénka, kde se tyto informace objevují, nelze tady listovat po stranách. Ne, že by to okno bylo tak malé, ale některé společnosti vysílají velmi obsáhlé informace k pořadům (např. francouzská TPS).

Listování po stránkách je umožněno až v módu EPG, které je však aktivní pouze na kanálech, kde se vysílají informace nejen pro aktuální a následující pořad, ale i pro další pořady, které budou následovat. Není zde ale vidět datum při přechodu na následující den.

Co je ale důležité a to mě mile překvapilo je, že přijímač bezproblémově zobrazuje diakritiku na kanálech v UPC Direct, což se jen tak nevidí.

Spolupráce s PC



Na komunikaci mezi přijímačem a PC se používá program Lemon Tools 1.28 přímo od výrobce. Můžete pomocí něj provést upgrade přijímače a i upravovat setting. Úprava settingu a jeho zpětné odeslání do přijímače je velmi jednoduché a nečiní žádné problémy.

Závěr

Díky možnosti napájení přijímače 12V je vhodný pro mobilní účely (chata, camping apod.) Bezproblémově zvládá příjem volných i kódovaných programů a to i českých a slovenských programů ze satelitu.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články