Quantcast

Česká televize navyšuje datové toky na Astře 3A

| Tisk

logoČeská televize zlepšuje technickou kvalitu vysílání svých programů přes distribuční a DTH (direct to home) platformu Czech Link na satelitu Astra 3A, tj. na pozici 23,5 st. východně.

"Den před zahájením MS v kopané 2006 nabídla společnost T-systems PragoNet, a.s., která pro Českou televizi poskytuje pronájem satelitní kapacity ASTRA 3A, zvýšení datového toku pro přenos kompletní programové nabídky televize veřejné služby v digitální formě," uvedl Martin Krafl, tiskový mluvčí České televize.

"Původně měla mít ČT tuto kapacitu k dispozici až od 1.7.2006. Tímto krokem dojde k cca 20% nárůstu přenosové kapacity, což se příznivě projeví v obrazové kvalitě vysílání, především v následujících dnech při přenosech z MS v kopané," dodal M. Krafl z ČT.

Všechny přenosy na kanálu ČT4 SPORT budou na satelitu vysílány i v širokoúhlém formátu 16:9. "Česká televize se tímto staví na úroveň německé veřejnoprávní ARD, která podobnou změnu v datovém toku provedla v tomto týdnu," doplnil Martin Krafl.

Parametry paketu, kde vysílají programy České televize:

satelit: Astra 3A
pozice: 23,5 st. východně
paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz


polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4
kódování: Cryptoworks (kromě ČT24 a dále TV Noe a rádií)

Česká televize používá u všech čtyř programů v paketu Czech Link VBR (variabilní datové toky), které efektivněji využívají dostupnou kapacitu na transpondéru. Zvuk se u programů ČT1 a ČT2 vysílá v kvalitě 256 kbit/s (u programu ČT1 je to navýšení ze 192 kbit/s). Nové digitální kanály České televize, tj. ČT4 Sport a ČT24 používají nižší datový tok pro zvuk - 192 kbit/s.

Paket Czech Link k 30.6.2006 pod tímto názvem končí. Dekódovací karty pro příjem kódovaných programů distribuují již dvě firmy - Trade and Technology a Gital. Přístupovou kartu lze pořídit za cenu již od 1000,-Kč.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články