Quantcast

CS LINK změnil kódování a vyřadil pirátské dekodéry

| Tisk

V noci ze středy na čtvrtek došlo k technickým problémům v dekódování programů na přístupových kartách firmy Trade and Technology pro příjem programové nabídky paketu CS LINK. Pozemní vysílače a převaděče Prima TV, které používají satelitní signál z distribuci programu ke svým divákům, byly bez obrazu a zvuku. Dekódovací karty přestaly fungovat.

Z těchto důvodů byl po celý čtvrtek a pátek dopoledne v paketu CS LINK odkódován program Prima TV na nezbytně nutnou dobu - do vyřešení problémů s dekódováním programů na kartách jednoho z distributorů karet.

Během pátečního odpoledne se podařilo vyřešit problém s dekódováním programů na kartách Prima. Signál této stanice byl v CS LINKu opět zakódován.

Vedle vyřešení problému s dekódovacími kartami přistoupil distributor karet k modifikaci kódovacího systému CryptoWorks. V praxi tuto změnu mohli zaregistrovat majitelé všech pirátských dekodérů, tj. dekódovacích karet, modulů a EMU (emulátorů) v satelitních set top boxech, které po této změně přestaly na programech CS LINK fungovat.

Jak se podařilo zjistit serveru parabola.cz, distributor karet testuje modifikaci kódovacího systému a zjišťuje, jak se tato změna projeví na ilegálních dekodérech. Podle našeho zjištění již není možné na těchto dekodérech přijímat programy sítě CS LINK.

Změna kódování je jedním ze zásahů do systému před ukončením provozu nejstarší série karet Trade and Technology (TaT). V současné době probíhá tzv. druhá fáze výměny dekódovacích karet TaT. Aktuálně se mění staré karty s BIOSem v.2, který právě umožňoval příjem na pirátských dekodérech.

Kroky distributora pravděpodobně ovlivní příjem českých programů v řadě domácností, které si vědomě či nevědomě pořídili satelitní set top box, který už mohl obsahovat pirátské rozšíření - tzv. EMU, který bez dekódovací karty dokázal přijímat programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport a Prima TV (ČT24 a TV Noe vysílají volně). Někteří diváci doposud netušili, že tyto programy jsou kódované a přijímají je načerno. Nyní musí vyřešit problém s příjmem zakoupením dekodéru a karty.



Pro příjem těchto programů je zapotřebí dekódovací karta. V současné době je na trh dodávají 2 společnosti - Gital a Trade and Technology. Obě karty pracují v kódovacím systému CryptoWorks s podobnou programovou nabídkou. Obě karty mohou dekódovat stanice ČT1, ČT2, ČT4 Sport, (ČT24 vysílá nekódovaně), Prima TV, (TV Noe - vysílá nekódovaně). Tyto programy jsou bez poplatku. Užival platí jen zákonem stanovené koncesionářské poplatky. Zákazník si může dále objednat programy CS FILM a Galaxie Sport. Majitelé karet Gital pak ještě navíc HBO a Hustler TV. Liší se i způsob aktivace programů. U karet Trade and Technology je nutné vyplnit tiskopis a zaslat na adresu TaT, u karet Gital (tzv. diGITALlink) se provádí jednoduchá a rychlá registrace přes internet či SMS.

Zákazník vedle karty Gital nebo Trade and Technology potřebuje ještě dekodér CryptoWorks. Některé přijímače již mají licencovaný dekodér zabudovaný. Pokud přístroj jej nemá, je zapotřebí jej pořídit. Na trhu se můžeme setkat s několika typy (easy.TV CAM, CryptoWorks CAM, TechniCAM CX, MultiCrypt CAM, AlphaCrypt CAM). Všechny plní stejnou funkci - dekódují objednané služby.

Konec "bezkartového" příjmu se blíží i na Slovensku. Provozovatel platformy SkyLink (dříve Slovak Link) koncem roku oznámil, že v únoru ukončí provoz nejstarší série přístupových karet dodávané pod názvem Slovak Link.

Všechny tyto kroky znamenají, že bez dekódovacích karet už nebude možné příjímat české a slovenské programy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články