Quantcast

SkyLink skončil na pirátských dekodérech

| Tisk

Slovenské Rádiokomunikácie, provozovatel digitální satelitní platformy SkyLink (dříve Slovak Link), dnes provedly změnu v kódovacím systému CryptoWorks, která ukončila (zřejmě) definitivně příjem kódovaných programů STV1, STV2, TV Markíza, TV JOJ na tzv. pirátských dekodérech (dekódovací karty typu Opos, nainstalované EMU v set top boxech). Programy paketu SkyLink je nyní možné přijímat jen s pomocí originální dekódovací karty. Po několika hodinách od úpravy kódování se na některé pirátské dekodéry objevily aktualizace, které opět umožňují příjem slovenských programů. Tento stav nepotrvá dlouho a zřejmě již brzy přistoupí SkyLink k dalším a účinnějším opatřením.

Provozovatel služby nedávno oznámil, že k 15.4.2007 ukončí provoz nejstarších dekódovacích karet prodávané tehdy pod názvem Slovak Link. Zatím se tak nestalo a staré karty nadále jsou funkční pro příjem všech neplacených kódovaných programů. Na bezplatnou výměnu karet ještě čeká řada satelitních diváků SkyLinku a případné zablokování starých karet by patrně čelil ostré kritice na adresu provozovatele služby. Přesto musí uživatelé starých karet Slovak Link počítat s výměnou karty. Pokud ji ještě zákazníci neobdrželi a spadá do rozsahu sériových čísel od 0003 1876 7104 X do 0 0003 1877 8367 X (včetně), je dobré kontaktovat zákaznickou linku operátora.

Nová dekódovací karta, kterou zákazník obdrží na výměnu, umožňuje příjem stejné programové nabídky - tj. STV1, STV2, TV Markíza, TV JOJ, (nekódovaný program) TA3. Placené programy SkyLinku (TV Filmbox, Nonstop Kino, Galaxie Sport) jsou dostupné jen na nejnovějších kartách SkyLink s modrým potiskem a vylamovacím čipem. Pokud má divák o placené TV zájem, musí investovat do nové karty. V rámci promo akce získá divák roční příjem všech tří placených kanálů.

Co dělat, když na programech STV1, STV2, TV Markíza a TV JOJ mám od dnešního dopoledne černou obrazovku: zkontrolovat, zda máme pro příjem těchto programů dekódovací kartu SkyLink (či Slovak Link) a licencovaný dekodér CryptoWorks (integrovaný či externí modul). Programy jsou z důvodu vysílacích práv kódované a pokud je do dnešního rána mohl divák přijímat ze satelitu bez karty, přijímal je patrně z pirátského dekodéru. Dekódovací kartu SkyLink lze pořídit za 3590,-Sk (cena AB COM).

transpondéry s programy SkyLink:

satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,565 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3
kanály: STV1, STV2, TV Markíza, TV JOJ, TA3 + rádia

satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
kanály: Galaxie Sport

satelit: Astra 1D (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz


polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
kanály: TV Filmbox, Nonstop Kino

K obdobnému kroku - vyřazení pirátského příjmu kódovaných programů - se chystá také CS LINK. Zhruba za 2 až 2,5 měsíce budou programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport a Prima TV dostupné jen uživatelům dekódovacích karet. Ti mohou si objednat i některých z placených programů.

článek byl zaktualizován.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články