Quantcast

TNTSAT - francouzská národní platforma přes startem

| Tisk

Oficiálně příští týden v pátek 15. 6. 2007 ve Francii odstartuje národní satelitní platforma TNTSAT. Satelitní bezplatný balík programů bude provozovat vysílací skupina Canal+. V nabídce bude všech 18 televizních kanálů, které může divák přijímat v rámci TNT (francouzské označení pro Television Numerique Terrestre, tj. pro digitální pozemní vysílání známé u nás pod zkratkou DVB-T).

Pokrytí francouzské pozemní sítě v červnu 2007

TNT a pokrytí

Řádné digitální pozemní vysílání ve standardu DVB-T bylo ve Francii zahájeno 31.března 2005. Od počátku bylo v dosahu digitálních pozemních signálů 35 procent obyvatel. Na konci září stejného roku již polovina populace. O rok později 65 procent obyvatel Francie. V polovině letošního roku se pokrytí rozšířilo a TNT si může naladit 85 procent lidí. První analogové vysílače se budou v zemi odpojovat příští rok. Analog ve Francii skončí v roce 2011.

TNTSAT a satelitní systém

O satelitní distribuci kanálů v TNT se dlouhodobě uvažovalo a jednalo. Satelit bude sloužit jako moderní prostředek (především) pro dokrytí území Francie, kde není a v budoucnu ani nebude k dispozici kvalitní signál z pozemních digitálních vysílačů, případně v místech, kde se budování kmitočtových sítí jednoduše nevyplatí.

Francouzský balík kanálů "freesat" chtěla provozovat společnost Canal+ a také francouzský satelitní operátor Eutelsat. Z těchto dvou subjektů zdá se, že nakonec zvítězila skupina Canal+, která se rozhodla komerčně nabízet TNTSAT přes nejsledovanější evropský satelitní systém Astra na pozici 19,2°E. Právě z této pozice se vysílá i placená služba CanalSat a na kterou budou migrovat abonenti platformy TPS.

Kódování paketu TNTSAT

TNTSAT bude bezplatná satelitní služba. Satelit Astra a programy TNTSAT pokryjí takřka celou Evropu a z důvodu omezení vysílacích práv pouze na území Francie budou programy TNT na satelitu zakódovány. Pro tyto potřeby byl zvolen kódovací systém Viaccess nové generace - Viaccess PC 3.0. Je to systém, na který přechází ruská pay-tv NTV Plus či slovinská veřejnoprávní televize RTV Slovenija a v následujících letech by měl dostatečně chránit službu před neautorizovaným příjmem.

Satelitní přijímače Sagem a dekódovací karta pro TNTSAT

Přijímač Sagem Na francouzské národní platformě se bude podílet výrobce set top boxů Sagem. Firma na trh dodá přijímače s integrovaným dekodérem Viaccess. Přístroje budou podporovat kompresní formáty MPEG-2 i MPEG-4 a budou schopné přijímat i programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Přijímač Sagem ISD91 HD bude podporovat obě normy - DVB-S i novější DVB-S2.

Běžným satelitním divákům bude přijímač Sagem plně dostačovat. Náročnější diváky zklame například rozsah symbol rate, který bude pro DVB-S i DVB-S2 v rozsahu 10 ~ 30 Ms/s. Feedy či distribuční kanály na jiných satelitech nebude možné přijímat. Sagem ISD91 HD bude osazen procesorem ST 7100 na 266 MHz.

Satelitní přijímač se bude podle aktuálních informací prodávat za cenu 229 eur, tj. cca 6500,-Kč.

Dekódovací karta na TNTSAT nebude "věčná" - fungovat bude jen 4 roky, pak ji bude nutné vyměnit za novější typ.

Programová nabídka TNTSAT

Služba bude obsahovat celkem 18 televizních stanic (+ navíc kanál France O). V září bude paket rozšířen i o regionální mutace France 3.

Programy francouzské sítě
TF1 - komerční kanál se zábavními pořady (seriály, filmy)
France 2 - všeobecný veřejnoprávní kanál
France 3 - všeobecný veřejnoprávní kanál zaměřený na regiony
France 4 - veřejnoprávní kanál s filmy, sportem a hudbou
France 5 - vzdělávací kanál
M6 - klasický komerční plnoformátový kanál (seriály, filmy atp.)
Arte - francouzsko-německý kulturní kanál
Direct 8 - zábavní formáty, stěžejním prvkem jsou pořady na živo
W9 - hudební kanál vysílací skupiny M6
NT1 - plnoformátový kanál vysílací společnosti AB
LCP - La Chaine palementaire Public a Sénat - přenosy z parlamentu a senátu; pořady o politice
NRJ 12 - zábavní kanál, především videoklipy, dále seriály a také filmy; program skupiny NRJ
TMC - všeobecný kanál
Canal+ - stanice filmů a sportu
I-TV - zpravodajsko-informační kanál
Europe 2 - zábavní kanál, především videoklipy a pořady pro mládež (seriály)
BFM - ekonomicko-informační kanál
Gulliver - stanice pro děti ve věku 6 až 15 let

TNTSAT a konkurence Eutelsatu?

Satelitní systém Astra (19,2°E) se stává primární pozicí pro francouzský trh. Původně z této pozice vysílala jen platforma CanalSat. Od příštího týdne zde bude k dispozici neplacená služba TNTSAT a během podzimu začne migrace abonentů TPS ze satelitů Hot Bird (13°E) na satelity Astra (19,2°E). Eutelsat, provozovatel (nejen) satelitů Hot Bird, přijde o významného klienta a především o trh. Paradoxem je, že Eutelsat je francouzský operátor a Francie bude využívat služby lucemburského operátora.

Eutelsat je na francouzském trhu přítomný ještě analogovým vysíláním. V přenosové soustavě SECAM se přes satelit Atlantic Bird 3 (5°W) vysílají NEKÓDOVANĚ hlavní francouzské programy - TMC, M6, France 2, France 3 Sat, France 5 / Arte a TF1. Satelit pokrývá takřka celou Evropu a s parabolou velmi malých rozměrů (60 cm a méně) je možné tyto programy přijímat i v České republice i na Slovensku. Přes stejný satelit se vysílají nekódovaně i v digitálním přenosu (DVB-S/MPEG-2) programy France TV (France 2, France 3 Sat, France 4, France 5, Arte, LCP). Tytéž programy i kódovaně v systému Viaccess PC 2.6 v normě DVB-S a v kompresním formátu MPEG-4. V DVB-S je zde kódován i program TMC.

Analogové signály ze satelitu Atlantic Bird 3 přijímá podle informací Eutelsatu ještě 1,5 milionu francouzských domácností.

Přes satelitní systém Hot Bird (13°E) se v současnosti vysílají volně některé programy TNTSAT. Na kmit. 12,245 GHz (pol. H, SR 27500, FEC 3/4) to jsou Gulli TV, Europe 2 TV, na freq. 11,585 GHz (pol. V, SR 27500, FEC 3/4) BFM TV, NRJ 12 a 12,539 GHz (pol. H, SR 27500, FEC 3/4) program Direct 8.



Divák satelitů Eutelsat může v tuto chvíli přijímat nekódovaně většinu programů TNTSAT, které se budou přes Astru kódovat. Pro diváky mimo Francii je to příležitost seznámit se s rozsahem programové nabídky TNTSAT. Potřeba je ale analogový a digitální přijímač.

Webové portály k TNTSAT

K projektu TNTSAT vznikla celá řada francouzských specializovaných serverů - např. TVNT - http://www.tvnt.fr/ či TNTSAT http://www.tntsat.tv/. Cílem portálů je informovat obyvatele o možnosti příjmu TNT programů přes satelit a stát se místem, kde čtenáři najdou informace a odpovědi na nejrůznější otázky k bezplatné satelitní platformě.

Související informace:
* Ve Francii vzniká bezplatný paket TNTSAT
* Sagem dodá přijímače pro TNTSAT
* Francouzská národní satelitní platforma TNTSAT bude kódována Viaccess

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články